Ted Knight

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Ted Knight (razvrstavanje).
Ted Knight (1972)

Ted Knight (7.12. 192326.8. 1986.) je bio američki glumac.

Rodio se kao Tadeusz Wladyslaw Konopka u porodici poljskog porjekla u grad Terryville (Connecticut) u državi Connecticut. Kada je izbio drugi svjetski rat, Knight je napustio srednju školu kako bi se prijavio u vojsku. Za vrijeme rata se istakao hrabrošču i stekao brojna odlikovanja.

Godine 1948. se oženio za Dorothy Smith, s kojom je imao troje djece – sinove Teda Knighta Jr, Erica i kći Elyse.

Nakon završetka Knight je otišao u Hartford učiti glumu. Vrlo brzo je otkrio talent za lutkarstvo i trbuhozborstvo, te je počeo karijeru kao voditelj TV-emisija za djecu. Zbog snažnog glasa je također bio i narator u brojnim TV-emisijama, a 1960-ih se pojavljuje i kao glumac.

Njegova najpoznatija i najpopularnija uloga bio je nesposobni i samodopadni TV-voditelj Ted Baxter u popularnoj humorističkoj seriji The Mary Tyler Moore Show. Iako je za tu ulogu šest puta nominiran za Emmy, a samu nagradu dobio dva puta – 1974. i 1976. – Knight s njom nije bio zadovoljan. Razlog je bio u tome što je javnost počela vjerovati da ima isti karakter kao i njegov lik, zbog čega su on i porodica imali neugodnosti. Knight je 1975. htio napustiti seriju, ali su producenti umjesto toga odlučili "omekšati" njegov lik.

Nakon završetka snimanja TV-serije, Knight je nastupio u komediji Caddyshack, a iste je godine dobio glavnu ulogu u humorističkoj seriji 'Too Close For Comfort. Serija je doživjela ogroman uspjeh i snimala se šest sezona.

Godine 1985. Knightu je dijagnosticiran rak debelog crijeva, a godinu dana kasnije je umro od komplikacija vezanih uz operaciju.

Knight je bio poznat po konzervativnim desničarskim stavovima, i često se sporio sa svojim ljevičarskim kolegom Edwardom Asnerom, ali su njih dvojica do kraja ostali dobri prijatelji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]