Sedam kuća u selu Vranci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sedam kuća u selu Vranci nalazi se u općini Kreševo, Bosna i Hercegovina. Selo Vranci – selo srednjovjekovnih rudara i kovača nalazi se 2 km jugozapadno od Kreševa, ispod planine Lopata. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 6. do 8. novembra 2013. godine, donijela je odluku da se kuće proglase za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Historija

[uredi | uredi kod]

Kreševo je kao rudarsko područje bilo poznato od antičkih, srednjovjekovnih, osmanlijskih i austrougarskih vremena. Početkom 1878. godine, u Kreševu je bilo ukupno 19 majdana i 90 kovačnica, ne računajući one u selu Vranci, gdje se nalazilo oko 20 kovačnica za kovanje konjskih čavala. Početkom XX vijeka industrijska proizvodnja ugušila je zanatstvo i u Kreševu. Početkom XXI vijeka u Vrancima nisu sačuvane kovačke radionice ili majdani, ali je sačuvana arhitektura sela sa karakteristikama zbijenog naselja rudarskometalurškog tipa. Selo je nastalo tokom XVII vijeka i kasnije.

Dužina kuća je između 7 i 8 metara, a širina od 5 do 7 metara. Svojim karakteristikama odgovaraju čaršijskim kućama u Kreševu. Donji prizemni ili suterenski dio upotrebljavao se za ekonomske svrhe ili kao ostava, dok se na spratu stanovalo. Prizemlje je građeno od kamena, a sprat je građen od dizme (drvo sa malterom). U originalnoj izvedbi pokrivene su visokim krovom velikog nagiba. Pokrov predstavlja kaplama (jelove daske dužine do 1 metra, a široke oko 25 cm. Nisu građeni dimljaci, ali su naknadno izvedeni na nekim kućama.

Konstrukcija sačuvanih kuća uglavnom nije u dobrom stanju, mada ne prijeti opasnost od rušenja. Krovovi od šindre su zamijenjeni limom, eternitom ili crijepom.

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Augusti Kristić – Lokalizacija gvozdenih majdana i rudnica kod Kreševa, Glasnik Zemaljskog muzeja, 1956
  • Vinko Mikulji – Povijest željeza i željeznog obrta u Bosni, Metalurški institut „Hasan Kikić“, Zenica, 1969

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „Sedam kuća u selu Vranci”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016.