Scaffold

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Scaffold („Technical Old School Death-Thrash Metal“) je srpski bend iz Beograda.

U godinama dekadencije, kao što će to sama pesma kasnije reći "The Years Of Decadense"(prim.aut.) nastaje, trenutno naš najstariji aktivni bend ekstremne muzičke orijentacije!!! Teške i po zlu zapamćene 1993. godine izlazi prvi demo Scaffolda, "The Truth Is Buried", numera uz „Memories From The Past“ zajedno donose skoro dvanaest minuta muke i besa, a kasnije će se one naći kao „bonus tracks“ na prvom studiskom materijalu! Do tog opusa nije se dugo čekalo, već naredne godine, leta gospodnjeg 1994., u studiju „Cacadu“, kod producenta Marić Nebojše Maronija nastaje kultno izdanje "The Other Side Of Reality". Ovaj album najveći muzički kritičari poput Baneta Loknera svrstavaju u nešto najznačajnije što se pojavilo na muzičkom nebu Srbije tih tužnih devedesetih godina! Album traje 35 minuta, čine ga devet numera: 1. The Deepneess Of Emotions (part I) instrumental 2. It's Will Happen Tomorrow 3. Die Aggression Wird Introjiziert 4. Taurunum 5. Woman&Love 6. The Knife 7. Za Nezaborav 8. In The Down Of A Judgement Day 9. The Deepness Of Emotions (partII) Muzičku postavu su činili Dalibor Pešterac - Bass ; Nenad Bojković (Miligram) - Guitars ; Ivica Dujić – Vocals & Guitars ; Milorad Pavlović - Drums! U skraćenoj Jugoslaviji bend je nastupao gde god je bilo ikakve šanse da se svira, često pod ekstremnim uslovima! Iako često nastupajući i gostujući po razlicitim TV i Radio stanicama (tada nije bilo interneta) prim.aut. kao što su „Politika“, „Studio B“, „3. Kanal“ i mnoge druge privatne koje nastaju u to vreme, bend nije uspeo da iznese ideju i u postratnom periodu gasi se, kao i većina velikana Srpske scene (Bloodbath, Necrophobia, Demoniac...)

Ali nelezi Vraže, sredinom prve dekade novog milenijuma kreće Scaffold, čini se po kritičarima jači nego ikada!!! Sa reči na dela, 2009. godine u studiju "Paradox" snima se povratnički EP, sa pet numera: 1. Like Devil In The Church (instrumental) po kome i ceo opus nosi naziv! 2. Murder With Clear Concience 3. A Night To Remember 4. I Caesar 5. Suicidal Future (Bloodbath cover)

Producent i veliki prijatelj Srdjan Branković, koji se svojski potrudio da ideju pretoči u note!


Navedeni period, „Scaffold“ je iskoristio da mladje generacije podseti na dobri Old School. Interesantan je podatak da je bend samo u 2010. godini nastupao više od 40 puta, što samostalno, što na festivalima i naravno čineći karavan „202“ tako da nema zaseoka u Srbiji gde „Scaffold“ nije nastupao! U tom periodu, od većih i boljih koncerata svakako se izdvojaju mini-tour po Republici Hrvatskoj i koncert u Zagrebu, što je bio prvi Underground koncert u glavnom gradu Hrvatske, nekog benda iz Srbije, impresije svakako nadilaze ocekivanja!!!

Ipak, upravo 2015. godina će biti zabeležena kao dominantna. Uz reizdanja i izdanja neobjavljenog materijala, bend "izbacuje" čak 5 albuma, a istovremeno nastupa na nekoliko značajnijih dogadjaja. Počelo je u junu nastupom u Šapcu sa legendarnim ruskim black-metal bendom "Satrial", zatim italijanski mini-tour (Padova i Trst) sa jednim od najstarijih italijanskih death-metal bendova "Sepolcral". Priča se nastavlja nastupom na EXIT festivalu gde je otvorena tzv "Explosive Stage" u društvu bendova "Napalm Death" i "Infest", krajem jula bend nastupa rame uz rame sa legendarnim svetki poznatim bendom "Cannibal Corpse" u Beogradskom Domu Omladine", a u septembru i kao podrška norveškom bendu "Guardians of Time". "Scaffold" takodje nastupa i na festivalima kao što su "Invasion From the East" i "Necro Neurectomy Fest".

U ovom kratkom osvrtu na predjašnjih više od dvadeset godina, treba još napomenuti da ove godine „Scaffold“ ulazi u studio i radi, čini se, krunu dosadasnjeg stvaralaštva! Biće tu starih pesama, novih obrada i dosta numera koje već sada koncertno svirane, pobrale su hvale muzičkih kritičara. Bice to Scaffold-ov "CODEX GIGAS'!!!

Članovi

[uredi | uredi kod]
  1. Ivica Dujić - Dujke, vokal i gitara
  2. Antonio Ismailović - Toni, gitara
  3. Goran Rodić, bas gitara
  4. Aleksandar Mušicki, bubanj

Diskografija

[uredi | uredi kod]

„The Other Side of Reality“, studijski album (1994)

[uredi | uredi kod]

Album traje 35 minuta, čine ga 11 numera:

  1. The Deepneess Of Emotions (part I) instrumental
  2. It's Will Happen Tomorrow
  3. Die Aggression Wird Introjiziert
  4. Taurunum
  5. Woman&Love
  6. The Knife
  7. Za Nezaborav
  8. In The Down Of A Judgement Day
  9. The Deepness Of Emotions (part II)
  10. The Truth is Buried
  11. Memories from the Past (Variola Verae)

Muzičku postavu su činili:

  • Dalibor Pešterac, bass gitara
  • Nenad Bojković (Miligram), gitara
  • Ivica Dujić, cokal i gitara
  • Milorad Pavlović, bubanj

„Like Devil in the Church“, EP (2015)

[uredi | uredi kod]
  1. Like Devil In The Church (instrumental) po kome i ceo opus nosi naziv!
  2. Murder With Clear Concience
  3. A Night To Remember
  4. I Caesar
  5. Suicidal Future (Bloodbath cover)

Muzičku postavu su činili:

  • Kosta Kovačević, bass gitara
  • Saša Veličković, gitara
  • Ivica Dujić, cokal i gitara
  • Nikola Cvetinović, bubanj

„The Other Side of Reality“, LIVE album (2015)

[uredi | uredi kod]
  1. Memories from the Past (Intro)
  2. Die Aggression Wird Introjiziert
  3. Taurunum
  4. The Knife
  5. Woman&Love
  6. In The Down Of A Judgement Day
  7. The Truth is Buried

Muzičku postavu su činili:

  • Kosta Kovačević, bass gitara
  • Saša Veličković, gitara
  • Ivica Dujić, vokal i gitara
  • Nikola Cvetinović, bubanj