Savremena gimnazija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Savremena gimnazija
Logo univerziteta
Historija
MotoStvarno drugačija
Generalno
Vrstaopšta gimnazija
Administracija
DirektorSvetlana Belić Malinić
Akademsko osoblje40+
Studenti
Boje                   
Lokacija
Sedište
  – grad
  – država

Šumatovačka 45, Vračar;
Masarikova 5a, Palata Beograd,
Beograd
 Srbija
Službene stranice
Zvanični sajt

Savremena gimnazija je privatna Kembridž gimnazija koja se nalazi u Beogradu na opštini Vračar. Postoji od 2011. godine, a sa radom je počela 2015. kada je primljena prva generacija učenika[1]. Direktor škole je profesorka Svetlana Belić Malinić[2][3]. Osnivač škole je LINK group d.o.o.[4].

O školi[uredi | uredi kod]

Gimnazija je opšteg obrazovnog tipa i nastava se odvija prema planu i programu Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja[5] i Univerziteta u Kembridžu[6]. Nastava se realizuje na srpskom (nacionalni program) i engleskom jeziku (Kembridž program — IGCSE i A Level) i na kombinovanom programu za učenike koji nastavu slušaju na oba jezika.

U prvoj godini rada upisano je oko 100 učenika[7]. Trenutno školu pohađa 250 učenika, a nastavnički kadar sačinjen je od više od pedeset profesora i stručnih saradnika[8].

Škola koristi modernu tehonologiju u nastavi[9] poput Gugl aplikacija, ajpeda, audio-video projektora i pametnih tabli[10][11]. Dan škole je 9. oktobar, tj. Sveti Jovan Bogoslov[12].

Programi nastave[uredi | uredi kod]

Postoje tri programa po kojima se odvija nastava u Savremenoj gimnaziji:

  • Nacionalni program - predavanja se održavaju u skladu sa nacionalnim programom propisanim od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za gimnazije opšteg tipa u četvorogodišnjem obrazovanju.
  • Kembridž program - predavanja se održavaju po planu i programu kreiranom direktno u Odjeljenju za međunarodne ispite Univerziteta u Kembridžu i sprovodi se na engleskom jeziku. Škola je akreditovana od strane Univerziteta u Kembridžu. Postoji i vanredni Kembridž program za učenike drugih srednjih škola.
  • Kombinovani – bilingvalni program - spoj gimnazije opšteg tipa i međunarodnog obrazovanja. Ovaj program kombinuje predmete iz nacionalnog nastavnog plana na srpskom jeziku sa međunarodnim programom koji je na engleskom jeziku. Škola ima akreditaciju za oba programa.

Metodika nastave[uredi | uredi kod]

Nastava se odvija u malim grupama, kako bi profesor mogao dobro da se upozna sa svakim od učenika, da se posveti svakome od njih i otkrije njihove talente ili eventualne poteškoće u procesu učenja. Učenici od profesora dobijaju konkretne zadatke, imaju osmišljene obrazovne aktivnosti i vannastavne aktivnosti. Postoji i mentorska nastava[13] gdje profesori pomažu učenicima u svim izazovima tokom školovanja. U Savremenoj gimnaziji primjenjuje se i Kembridž Global Perspectives pristup[14], što znači da postoji i interdisciplinarni predmet Globalne perspektive. Ovaj predmet podrazumijeva rješavanje zadataka korišćenjem znanja stečenih iz više predmeta.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „O Školi”. Pristupljeno 12. 2. 2016. 
  2. „Uprava škole”. Pristupljeno 12. 2. 2016. 
  3. „Svetlana Malinić druga profesorka u čitavom svetu”. Arhivirano iz originala na datum 2016-12-20. Pristupljeno 12. 2. 2016. 
  4. „Edukativne ustanove”. Pristupljeno 13. 2. 2016. [mrtav link]
  5. „Adresar škola MPN”. Arhivirano iz originala na datum 2016-01-21. Pristupljeno 12. 2. 2016. 
  6. „ICE and AICE qualifications at Savremena International School”. Pristupljeno 12. 2. 2016. [mrtav link]
  7. „О Profesorima”. Pristupljeno 12. 2. 2016. 
  8. „O profesorima”. Pristupljeno 4. 9. 2016. 
  9. Savremena gimnazija za savremena znanja - PCPress
  10. „Tehnologija u učionici”. Pristupljeno 12. 2. 2016. 
  11. „Otvorena najsavremenija Kembridž gimnazija u Srbiji”. Pristupljeno 12. 2. 2016. 
  12. „Dan škole”. Pristupljeno 12. 2. 2016. 
  13. „Mentorska nastava”. Arhivirano iz originala na datum 2017-04-28. Pristupljeno 2017-06-13. 
  14. Global Perspectives at Savremena International School - Case Study

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]