Razgovor:Romi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Romi.
Rad na člancima


Draga gospodo! Nikada Karavlasi nisu bili Romi niti cu ikada biti.Uslov nije boja koze vec jezik i kultura.Pa to je isto kada bi za rusa rekli da je nemac ili za italijana da je grk.Gospodo,zar je moguce da smo samo mi Karavlasi zaboravili romski jezik a da ga ostali pripadnici romske nacije koriste manje ili vise.Kao u mojoj porodici tako i u mom okruzenju nikada ni jedan Karavlah nije pricao Romskim jezikom jer ga nikada nismo ni znali.Asimilacija karavlaha traje vec dugo i nase neorganizovanje ne daje nikom za pravo da nas svrstava tamo gde se kome svidi.Nemam nista protiv Roma, cak sta vise jako su mi dragi ali mi smo dve razlicite kulture ,dva razlicita jezika,dve razlicite nacije.Karavlasi su starosedeoci balkana koji poticu iz male Azije a romanizovani dolaskom rimljana.Iz tog razloga mi se danas odlicno sporazumevamo sa danasnjim rumunima. Zapitajte se ako i dalje mislite da su Karavlasi Romi,zar je moguce da su svi do jednoga zaboravili svoj maternji jezik ali zato odlicno pricaju rumunski i srpski.E pa gospodo niste u pravu!Raspitajte se kod nekog ko je kompetentan da o tome govori i podvrdice vam sve ovo uz sira i strucnija objasnjenja. Pozdrav od Karavlaha iz Sapca-Srbija.

Sporni dio teksta je pretvoren u komentar. --OC Ripper 15:11, 17 rujan-септембар 2006 (CEST)

Terminologija[uredi kod]

Možda griješim, ali mislim da je izraz "Ciganin" za pripadnike romskog naroda uvredljiv, pa bi se trebao ukloniti iz članka, ili barem navesti da se taj izraz treba izbjegavati zbog negativne konotacije. -- Francis Christian (razgovor) 17:18, 22 decembar-просинац 2013 (CET)

Ne bih se složio sam ovim. Oni sami sebe zovu Ciganima ne vidim zašto bi to bilo uvredljivo. Na bg wiki se članak zove Cigani na primer. --Kolega2357 Razgovor 17:56, 22 decembar-просинац 2013 (CET)