Razgovor:Marko Kraljević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

MK ili KM[uredi kod]

OK, mogu li ja dobiti suvislo objašnjenje zašto se članak zove "Marko Kraljević", a ne "Kraljević Marko" kako to, između ostalog, stoji u članku? Čemu inverzija? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:13, 12 svibanj-мај 2014 (CEST)

Negde sam pročitao da se u srpskom jeziku prvo navodi ime pa prezime, osim u spiskovima. --Antidiskriminator (razgovor) 00:54, 13 svibanj-мај 2014 (CEST)
Što je njemu stvarno prezime bilo Kraljević? Što nije bilo Mrnjavčević? Mislim, ja sam bio u uvjerenju da je kraljević čisto vladarska titula, ako ne službena, onda neslužbena (svojevrsni nadimak, ako hoćeš), a ne dio njegova osobna imena? Ako je dio njegova osobna imena, onda uredu, onda ovo ima smisla, ali ako je to nadimak ili vladarska titula, a pravo prezime mu je Mrnjavčević, onda ovo zvuči jednako kao da piše Aleksandar I. Kralj ili Viktorija Kraljica. Ovo valja razriješiti netko tko je vičniji u srpskoj povijesti od mene, ali ja sam dosad živio u uvjerenju da je on Marko Mrnjavčević, a da je kraljević nadimak/titula --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:04, 13 svibanj-мај 2014 (CEST)
Lady Gaga članak je tako nazvan jer je osoba o kojoj govori u literaturi poznata kao Lady Gaga iako nema titulu Lady i iako joj je pravo ime Stefani Džoana Andželina Džermanota. Malo je verovatno da bi je neko na vikipediji tražio pod ovim imenom. Na en.wiki postoji pravilo " Wikipedia prefers the name that is most commonly used (as determined by its prevalence in reliable English-language sources) as such names will be the most recognizable and the most natural. " Na en.wiki se članak o ovoj osobi zove Prince Marko, iako Prince nije bilo njegovo ime a Marko prezime, iz jednostavnog razloga što je to u literaturi ime koje se za njega koristi. --Antidiskriminator (razgovor) 09:05, 13 svibanj-мај 2014 (CEST)
Mislim da treba usvojiti Antidiskriminatorov argument. --OC Ripper (razgovor) 09:54, 13 svibanj-мај 2014 (CEST)
Da, zove se Prince Marko, odnosno kraljević Marko, ne zove se Marko Prince... kažem, ako će se članak već zvati kraljević, onda ne vidim zašto inverzija... to je isto, rekoh, kao i Viktorija Kraljica... uostalom, ja sam za njega čuo preko kraljevića Marka, a ne Marka Kraljevića, dok Google ima jednaku stopu pronalaska i pod jednim i pod drugim imenom --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:09, 13 svibanj-мај 2014 (CEST)
Kraljević je prezime izvedeno iz titule, koliko mi je poznato. Ne znam šta kaže hr pravopis kada je u pitanju redosled ime/prezime, ali treba imati u vidu da je članak preuzet sa hr.wiki pa dalje razvijan.--Antidiskriminator (razgovor) 00:06, 15 svibanj-мај 2014 (CEST)