Razgovor:Бре

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Бре.
Rad na člancima


Srbizam ili ne?[uredi kod]

Riječ bre uvrštena je u "Rječnik razlika između hrvatskoga i srpskoga jezika" Vladimira Brodnjaka (Zagreb, 1992), što znači da se ona u Hrvatskoj doživljava kao srbizam. U tom smislu svrstana je u kategoriju Srbizmi. Zapravo, ta je kategorija i otvorena za takve riječi, kao što je i kategorija Kroatizmi otvorena za riječi koje se u okvirima srpskohrvatskog jezika doživljavaju kao hrvatske.

Riječ bi se, gledajući lingvistički, s pravom mogla svrstati i u neke druge kategorije. --Belirac 18:57, 30 rujan-септембар 2011 (CEST)

Upravo sam krenuo da pišem komentar na strani kategorija srbizmi i kroatizmi. Ukratko htedoh dati mišljenje o tome da ove kategorije nisu baš najbolje odabrane. Jer ako je razlog njihovog postajanja percepcija stanovnika Hrvatske (Srbije, ili neke druge zemlje) o tome da li je reč iz njihove države ili ne, iz njihovog "jezika" ili ne, onda imamo problem sa originalnim istraživanjem. Barem što se tiče percepcije odnosno percepcija stanovnika, pa samim tim i statistike takvih percepcija. Možda ako bih ilustrovao primerom: termin "kahva" bi recimo mogao po tom načelu da se posmatra kao svojevrsni "bošnjacizam" - ili nešto slično. Možda u skorije vreme dobijemo i nešto što bi moglo da se svrsta u nekakav crnogorskizam. U tom slučaju upali bismo u jezikoslovne zavrzlame oko porekla reči, neologizama, pogrešnih/ispravnih prevoda, i slično, a bojim se da tako nešto može da oduzme suviše vremena i energije, a premalo korisnog donese. U najmanju ruku nije mu mesto na Wikipediji - tako barem ja mislim. Možda mu doduše jeste mesto na Wječniku, ali ovde čini mi se za sad ne... barem dok se ne napravi članak kroatizam ili srbizam. Srdačan pozdrav i sve najbolje, --Biblbroks 19:32, 30 rujan-септембар 2011 (CEST)