Portal:Crna Gora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Dobro došli na


Položaj Crne Gore
Položaj Crne Gore

Crna Gora je država koja se nalazi na Balkanskom poluostrvu u jugoistočnoj Europi.

Na sjeveru graniči sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, na istoku sa Srbijom, na jugu s Albanijom a na zapadu izlazi na Jadransko more.

Glavni grad je Podgorica, dok je drevna prestonica bila Cetinje. Ime Crna Gora se prvi put javlja 1296. u obliku «otь Črne Gore» što se vjerovatno odnosilo na šumoviti Lovćen.

dalje...


   
Naslovnica prvog toma

Opsada Skadra, koja se ponekad naziva i Bitka za Skadar, je operacija koju je crnogorska vojska poduzela s ciljem da zauzme osmanlijsko utvrđenje Skadar u Severnoj Albaniji, za vreme prvog balkanskog rata krajem 1912. i početkom 1913. godine.

Crnogorska vojska je, uz pomoć srpske vojske, opsedala Skadar šest meseci i tokom tog perioda je više puta bezuspešno pokušavala da zauzme grad. Krajem aprila 1913. godine zapovednik odbrane Esad Paša je predao Skadar Crnogorcima, ali su oni već početkom maja pod pritiskom međunarodnih snaga bili primorani da se povuku, a grad je pripao novoosnovanoj državi Albaniji, sukladno odlukama Londonske konferencije.

Uzrok opsade su bile teritorijalne pretenzije Crne Gore, temeljene na činjenici da je Skadar bio prestonica Zete u srednjem veku. U vreme balkanskog rata, većinsko stanovništvo skadarske oblasti su činili Albanci. (Cijeli članak...)

   
   
Ivo Vizin

Ivo Vizin (Prčanj, 18061868) je bio hrvatski pomorac i istraživač. Šesti je profesionalni morepolovac iza Magellana koji je oplovio svijet. Od 1852. do 1859. je zajedno sa Federicom Bellavitom iz Antwerpena otplovio do Čilea, te zatim do Singapura, Bangkoka, Hongkonga, do povratka u Trst u 1959. (Cijeli članak...)

   
Pogled na Mojkovac
   

Ostali portali na Wikipediji