Monti Iblei

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Monti Iblei
Munti Ibblei
Dio
Kanjon Cava Volpe (Lisičja jama)
Kanjon Cava Volpe (Lisičja jama)

Kanjon Cava Volpe (Lisičja jama)
Dužina masiva: km
Širina masiva: km
Površina masiva: km²
Najviši vrh: Monte Lauro [1] (986 m)
Zaštićene oblasti:
Država:  Italija
Sicilija

Monti Iblei ili Hiblejske planine (sicilijanski: Munti Ibblei) je niski planinski masiv, koji se proteže na jugoistoku Sicilije[1], preko provincija; Ragusa, Sirakuza i Catania.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Masiv Iblei leži između rijeke Caltagirone, na sjeveroistoku do rijeke Dirillo, na jugozapadu, preko Katanijske ravnice, duž obala mora. Najviši vrh masiva je Monte Lauro od 986 m. [1], ostali veći vrhovi su Monte Casale (910 m) i Monte Arcibessi (906 m).

Masiv je uglavnom vulkanskog prijekla, formiran od vulkanskih depozita iz gornjeg miocena - pliocena, povezanih lavom i oborinskim sedimentima. [1]Karakteristika masiva je radijalni raspored vodotoka, koji su duboko ugrađeni u centralnom dijelu, stvarajući duboke kotline lokalno zvane - cave (jama, šupljina).

Stanovništvo živi koncentrirano oko većih urbanih naselja, od kojih su najveća; Vizzini, Palazzolo Acreide i Grammichele. [1]

Ime planine potječe od sikulskog kralja Hiblona, koji je dao grčkim kolonistima dio tog masiva, da na njemu osnuju svoju koloniju Megara Hibleja

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Iblei, Monti (talijanski). Treccani. Pristupljeno 12. 06. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]