Međunarodni fiksni kalendar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
  Kalendari p  r  u 
Astro · Gregorijanski · Hebrejski · Iranski · Islamski · ISO · Kineski
Tipovi kalendara
Lunisolarni · Solarni · Lunarni

Asirski · Bahaistički · Bengalski · Berberski · Bikram Sambat · Budistički · Etiopski · Germanski · Hindu · Indijski · Irski · Japanski · Javanski . Jermenski · Juche · Julijanski (reformisani) · Julijanski (stari) · Koptski · Korejski · Litvanski · Malayalamski · Majanski · Minguo · Nanakshahi · Nepal Sambat · Pawukon · Runski · Tamilski · Tajlandski lunarni · Tajlandski solarni · Tibetanski · Vijetnamski· Xhosa · Zoroastrijanski

(Arhaični kalendari:) Makedonski (antički) · Burmanski · Astečki · Atički · Babilonski · Coligny · Egipatski · Enohov · Firentinski · Francuski · Helenski · Mezoamerički · Otomanski · Pedesetnički · Rapa Nui · Rimski · Runski · Slovenski · Sovjetski · Vizantijski


(Predloženi kalendari:) Abizmalni · CCC&T · Holocenski · Diskordijanski · Međunarodni fiksni · Novi zemaljski · Pax · Pozitivistički · Sol · Svjetski · Svetski sezonski · Symmetry454 · Darijski (za Mars)

Međunarodni fiksni kalendar (ili stalni kalendar) ili Internacionalni fiksni kalendar (takođe poznat i kao Međunarodni večni kalendar, Cotsworth-ov plan, Eastman-ov plan, Kalendar od 13 meseci ili Kalendar jednakih meseci) je predlog reforme kalendara koji predviđa godinu od 13 meseci od po 28 dana, sa jednim danom na kraju svake godine koji ne pripada nijednom mesecu ni sedmici.

Pravila[uredi | uredi kod]

Kalendarska godina ima 13 meseci sa po 28 dana plus dodatni dan na kraju godine koji ne pripada nijednom mesecu. Svaka godina koincidira sa odgovarajućom gregorijanskom godinom.

Meseci su imenovani isto kao i oni u gregorijanskom kalendaru, s tim što je još jedan mesec, nazvan Sol, umetnut između juna/lipnja i jula/srpnja.

U prestupnoj godini se umeće prestupni dan, koji takođe ne pripada nijednom mesecu i to posle juna/lipnja i pre novog meseca sola. Proste godine imaju 365 dana a prestupne 366.

Prvi dan svake godine, 1. januar/siječanj, se smatra nedeljom a svaki sledeći dan, koji pripada nekom mesecu, se smatra delom konvencionalne 7-dnevne nedelje/tjedna sa poznatim redosledom dana.

Za dane koji ne pripadaju nijednom mesecu se smatra da nisu ni u sedmici i uvek su postavljeni između dana koji se smatra subotom (poslednji dan sedmice) i nedelje (prvi dan).

Pošto se svaki mesec sastoji od tačno četiri sedmice, prvi dan svakog meseca i svaki sedmi dan posle toga do kraja meseca se smatra nedeljom, drugi i svaki sedmi posle toga ponedeljkom itd. Tako svaki mesec počinje nedeljom i završava subotom.

Zbog toga svi meseci izgledaju ovako:

ned pon uto srd čet pet sub
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Periodi 13 meseci i dodatni dani padaju u sledeće gregorijanske datume:

Mesec Početak Završetak
januar 1. januar/siječnja 28. januar/siječnja
februar 29. januar/siječnja 25. februar/veljače
mart 26. februar/veljače 25. mart/ožujka*
april 26. mart/ožujka* 22. april/travnja*
maj 23. april/travnja* 20. maj/svibnja*
jun 21. maj/svibnja* 17. jun/lipnja*
Prestupni dan 17. jun/lipnja
sol 18. jun/lipnja 15. jul/srpnja
jul 16. jul/srpnja 12. avgust/kolovoza
august 13. avgust/kolovoza 9. septembar/rujna
septembar 10. septembar/rujna 7. oktobar/listopada
oktobar 8. oktobar/listopada 4. novembar/studenog
novembar 5. novembar/studenog 2. decembar/prosinca
decembar 3. decembar/prosinca 30. decembar/prosinca
Dan godine 31. decembar/prosinca

*Ovi datumi su za dan raniji u prestupnoj godini

Istorijat[uredi | uredi kod]

Međunarodni večni kalendar je zasnovan na pozitivističkom kalendaru kojeg je 1849. objavio francuski filozof Auguste Comte. Kont je svoj kalendar napravio po ugledu na polinezijske kalendare. Glavna razlika između tzv. međunarodnog i pozitivističkog kalendara je u tome što je Kont imenovao i mesece i dane i to po slavnim ličnostima iz istorije. Osim toga pozitivističke sedmice počinju ponedeljkom umesto nedeljom. Dok pozitivistički i Sol kalendar stavljaju prestupni dan na kraj prestupne godine, međunarodni fiksni kalendar i svjetski kalendar ga stavljanju posle juna.

Savez Međunarodnog fiksnog kalendara (International Fixed Calendar League), sa kancelarijama u Londonu i Ročesteru, Nju Jork, je prestao sa aktivnostima tokom 1930-ih. U skorijim godinama bilo je pokušaja da se plan oživi.

Nedostaci[uredi | uredi kod]

Za sujeverne bi noćna mora bilo to što je svaki 13. u mesecu petak 13. i tako 13 puta u godini.

Trinaest nije paran broj, dapače, to je prost broj, tako da bi sve aktivnosti koje se obavljaju na kvartalnoj osnovi bile razglobljene u odnosu na mesece.

U judaizmu, hrišćanstvu i islamu svaki dan je deo sedmičnog ciklusa, koji ima verski značaj. Postojanje dana koji je "bezimen" u tom smislu (Dan godine i Prestupni dan) dovelo bi do razilaska kalendarskog i tradicionalnog dana u sedmici. To pretpostavlja postojanje globalnog sekularnog (ako ne i agnostičkog ili ateističkog) društva u kome bi se ovaj kalendar mogao uvesti, što je teško zamislivo. Zato su predloženi i kalendari sa prestupnom sedmicom.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

(na engleskom)