Der Postmeister

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Der Postmeister
RežijaGustav Ucicky
ProducentKarl Hartl
ScenarioGerhard Menzel
PredložakUpravitelj poštanske stanice; autor:
Aleksandar Puškin
Uloge
MuzikaWilly Schmidt-Gentner
FotografijaHans Schneeberger
MontažaRudolf Schaad
StudioWien-Film GmbH
Datum(i) premijere
25. 4. 1940 (1940-04-25)
Trajanje95 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački

Der Postmeister (sh. Upravitelj poštanske stanice) je njemački crno-bijeli film snimljen 1940. u režiji Gustava Ucickog koji se smatra jednim od najatipičnijih ostvarenja iz perioda Trećeg rajha.

Predstavlja adaptaciju istoimene priče ruskog književnika Aleksandra Puškina. Radnja je smještena u carsku Rusiju i kroz flashback prikazuje kako jedan od dva konjička oficira od upravnika poštanske stanice (koga glumi Heinrich George) na prevaru uzima njegovu lijepu kćer Dunju (koju glumi Hilde Krahl).

Der Postmeister je snimljen nedugo nakon sklapanja pakta Ribbentrop-Molotov, te je predstavljao rijetko ostvarenje tadašnje njemačke kinematografije u kome su ruski likovi prikazani kao protagonisti, odnosno sa simpatijama. Iz istih razloga je bio po nalogu ministra propagande Josepha Goebbelsa povučen iz distribucije, nakon što je sovjetsko-njemačko savezništvo okončano s početkom operacije Barbarossa.

Kritičarima je, međutim, daleko zanimljivije po tome što je Ucicky u njemu koristio inovativne tehnike fotografije, odnosno stilski se oslanjao na tada proskribirani njemački filmski ekspresionizam. Još više je pažnje su izazvale za tadašnje standarde prilično eksplicitna erotika, bilo kroz scene ciganskih plesačica u toplesu, bilo kroz scene u kojima jedan od likova izražava svoju žudnju prema Dunji. Usprkos toga je ne samo prošao cenzuru, nego i trijumfirao na venecijanskoj Mostri gdje je dobio Mussolinijev kup za najbolji strani film.

Godine 1955. je u Austriji snimljen remake u boji pod naslovom Dunja.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]