Danići (porodica)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Danići
Država Srbija
Zvanja
Osnivač porodice Rista Ilča Danić
Poreklo Katranica, danas Pirgi, Severna Grčka,
Krsna slava Sveti Dimitrije
Nacionalnost Srpska (srpsko- cincarskog porekla)
Današnji potomci

Danići (Dani) srpska porodica srpsko-cincarskog porekla, potiču od Riste Ilče Danića, predsednika beogradske opštine, čiji su potomci Dimitrije Danić, Milutin Garašanin, predsednik ministarskog saveta, dr Jovan Žujović, ministar inostranih poslova i dr.

Poreklo[uredi | uredi kod]

Danići su poreklom iz Katranice (danas Pirgi) sela u Severnoj Grčkoj, nedaleko od Ostrovskog jezera. Danići su slavili krsnu slavu Svetog Dimitrija. Izgleda da su poreklom bili pocincareni Srbi, jer, između ostalog u Katranici nije bilo Cincara [1].

Rista Ilča Danić[uredi | uredi kod]

Rista (Ilča) Danić, predsednik beogradske opštine, doselio se u Srbiju oko 1800. iz Katranice. Rista Danić je bio oženjen Naumkom Momirović, kćerkom kneza požarevačke knežine Momira Protića iz Lučice i sestrom vojvode požarevačke knežine Ivana Iva Momirovića. Imali su dva sina i dve kćerke Dimitrija Danića, Danila Danića, Sofiju Garašanin rođ. Danić, udatu za Iliju Garašanina i Jelenu Žujović, rođ. Danić udatu za Mladena Žujovića [2].

Danilo R. Danić[uredi | uredi kod]

Danilo Danić, državni savetnik, sin Riste Ilče Danića i Naumke Danić, rođ. Momirović, sa Katarinom Simić, kćerkom Matije Simića, državnog savetnika imao je sinove Ristu, Jovana i Dimitrija.

Rista D. Danić[uredi | uredi kod]

Rista Danić, diplomata, je sa Jelenom Cukić imao sina Danila Danića. Nema potomstva.

Danilo R. Danić[uredi | uredi kod]

Danilo R. Danić bio je sin Riste Danića i Jelene Cukić.

Dr Jovan D. Danić (1854-1924)[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Jovan Danić

Dr Jovan Danić, neurolog i psihijatar, je sa Jelenom Antula (1863-1920), kćerkom Konstantina S. Antule imao je Dimitrija, Danila, Radovana i Milovana.

Danilo J. Danić[uredi | uredi kod]

Danilo Danić, kasacioni sudija, je sa Danicom Grujić imao kćerku dr Jelenu, udatu za Iliju Stanojčića. Nije imala dece

Dimitrije J. Danić[uredi | uredi kod]

Dimitrije Danić je bio oženjen Marijom Dinić, ali nisu imali dece.

Dr Radovan J. Danić (1893-1979)[uredi | uredi kod]

Pukovnik prof. dr Radovan Rada Danić (1893-1979) dr medicine, prof. na univerzitetu u Beogradu, upravnik 2. hirurške klinike. Po svršenoj gimnaziji studirao je medicinu u Minhenu, ali se 1912. javio dobrovoljno u vojsku da bi bio raspoređen kao pomoćni bataljonski lekar, ubrzo u divizijsku bolnicu. Po oslobođenju Bitolja Danić se demobiliše, nastavlja studije, no, već u leto 1914. godine, vraća se u Srbiju i učestvuje u Prvom svetskom ratu. Po demobilizaciji, 1920. godine nastavlja medicinske studije u Bernu. Diplomira 1923. i stupa u vojsku kao sanitetski poručnik, da bi posle nedelju dana, zbog ratnih zasluga bio unapređen u čin sanitetskog kapetana II klase.

Za vreme Drugog svetskog rata dr Radovan Danić prihvata naređenje i ovlašćenja pukovnika Draže Mihajlovića za formiranje saniteta Vojske u otadžbini. Ali, planove i raspored ljudstva ne drži na papiru, već u pamćenju, te po njegovom hapšenju, sredinom 1942. godine, organizacija ne biva otkrivena. Potom boravi u zarobljeništvu, odakle se prosle rata vraća u zemlju.

Pukovnik prof. dr Radovan Rada Danić (1893-1979) bio je oženjen Desankom Pantić. Nema potomstva.

Dr Dimitrije Danić (1862-1932)[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Dimitrije Danić

Dr Dimitrije Danić, honorarni profesor, u Jeni je doktorirao 1885. godine, sa titulom doktora filozofije. Tema doktorata je bila Konformno preslikavanje eliptičnog parabolida na ravan. Predavao je matematiku na Vojnoj akademiji.

Garašani[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Garašanin

Sofija Danić (1820-1894 ), kćerka Riste Danića i Naumke Protić, rođ. Momirović, kćerke obor-kneza požarevačke knežine Momira Protića iz Lučice i sestre vojvode požarevačke knežine Ive Momirovića bila je udata za pukovnika Iliju Garašanina, sina Hadži Milutina Savića i Paune Loma, sestre vojvode Arsenija Lome, predsednika 10. i 18. ministarskog saveta (vlade) Srbije, ministra unutrašnjih poslova.

Sinovi Ilije i Sofije Garašanin, unuci Naumke i praunuci kneza Momira Protića su pukovnik Milutin Garašanin predsednik 34. ministarskog saveta (vlade) Srbije i Svetozar Garašanin, takokđe oficira, kneževog ađutanta, koji je ranjen prilikom atentata na kneza Mihaila.

  • Pukovnik Milutin Garašanin, sin Ilije Garašanina i praunuk kneza Momira Protića, je sa suprugom Vukosavom imao sinove Vojislava i Vladimira i kćerku Oliveru. Poručnik Vojislav M. Garašanin, u Prvom svetskom ratu ranjen u obe ruke nastavio je da komanduje svojom četom na Iverku, gde je poginuo 6. avgusta 1914. Dr Vladimir Garašanin, pravnik, rezervni oficir, učesnik Kumanovske bitke i Prvog svetskog rata imao je sina akademika Milutina Garašanina, poznatog arheologa, čije kćerke Julija i bliznakinje Sofija i Olivera zadržale su prezime Garašanin. I njihova deca su, uz očeva prezimena, dodala Garašanin da bi se sačuvalo prezime.

Žujovići[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Žujovići

Mlađa sestra Sofije Garašanin, rođ. Danić, Jelena (1825-1875) bila je udata za pukovnika Mladena M. Žujovića (1811-1894), ministra vojnog i državnog savetnika. Imali su osmoro dece, pet sinova - Milenka, Mihaila, Jovana, Đorđa i Jevrema i tri kćerke Katarinu, Jelisavetu i Ljubicu [3]. Treći sin pukovnika Mladena Žujovića je major Đorđe Žujović (1846-1937), koji je sa Persidom Kostić imao sina pukovnika Mihaila Žujovića (1880-1965) i kćerku Jelenu udatu za generala Tufegdžića [4]. Četvrti sin pukovnika Mladena Žujovića, sanitetski potpukovnik Jevrem Žujović čiji sin je četnički potpukovnik Mladena Žujovića (1895 - 1969), dr prava.

Srodstvo[uredi | uredi kod]

Danići su bili u srodstvu sa Momirovićima, Garašanima, Žujovićima, Antulama, Cukićima i dr.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. "U Katranici nije bilo Cincara, a ni danas ih nema“, D. Popović, O Cincarima, Beograd 1937, str. 47.
  2. Rodoslov porodice Danić vid. u dr Đorđe Žujović Uspomene iz detinjstva, Beograd, 1997. str. 198.
  3. Vid. Đorđe Đurić, Srpski intelektualac u politici, Biografija Jovana Žujovića, Beograd, 2004. Rodoslov Žujovića, str. 135, 136.
  4. Vid. Đorđe Đurić, Srpski intelektualac u politici, Biografija Jovana Žujovića, Beograd, 2004, str. 141.