Beatus od Lungerna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Beatus od Lungerna
Redovnik i pustinjak
"Apostol Švicarske"
Rođen/a nepoznat, Irska ili Škotska
Umro/la cca. 112, Planina Beatenberg, Švicarska
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 9. maj
Atributi Starac čita u planinskoj spilji; redovnik u borbi sa zmajem

Beatus od Lungerna, također poznat po počasnim titulama Apostol Švicarske ili kao Beatus od Beatenberga ili Beatus od Thuna je, bio, najvjeojatnije, legendarni kršćanski redovnik i pustinjak iz 2. vijeka koji se danas slavi kao svetac. Historičari vjeruju da legenda o njegovom životu predstavlja svojevrsni amalgam legendi i priča o kasnijim istoimenim svecima kao što su Beatus iz Vendômea i Opat Beatus koji je 810. od Karla Velikog primio dozvolu da Opatijom Honau upravljajku irski redovnici.[1]

Prema predaji, Beatus je bio sin kralja/poglavice u današnjoj Škotskoj, odnosno rodom iz današnje Irske. U mladosti ga je na području današnje Engleske Barnaba preobratio na kršćanstvo, a u samom Rimu ga je osobno Sveti Petar zaredio za svećenika, te ga zajedno s još jednim svećenikom poslao da širi kršćanstvo među Helvećanima. Njih dvojica su se prvo ulogorili kraj Argovije u Juri i preobratili niz domorodaca. Poslije je Beatus sam otišao u Thun, gdje je pronašao jednu spilju u kojoj će živjeti do kraja života. Prema legendama je u toj spilji ubio zmaja.

Beatus je nakon toga postao jedan od najomiljenijih svetaca u Švicarskoj, a hodočasnike na njegovu planinu (Beatenberg) su za vrijeme Reformacije nasilno tjerali Zwinglijevi protestanti.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Rabenstein, Katherine (August 1999). „Beatus of Beatenberg (RM)”. Saints O' the Day for July 16. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-06. Pristupljeno 07. 05. 2007. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]