Zgrada kina Apolo u Sarajevu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sarajevo - Kino Apolo

Zgrada kina Apolo u Sarajevu nalazi se u opštini Centar, u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović (predsjedavajući) i Ljiljana Ševo.

Zgrada kina Apolo u Sarajevu, prvo je moderno kino u Sarajevu sa 600 udobnih sjedala, dok je prvi film u Sarajevu prikazan u cirkusu 1897. godine. Izvedena je u čistom stilu secesije, dok su na sjevernoj fasadi uočljivi elementi geometrijske secesije, po čemu predstavlja rijetkost u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.[2]. Projektirao ju je Ludvig Huber i izgrađena je 1912. godine. Posjeduje visoku ambijentalnu vrijednost u nizu objekata Mis Irbine ulice, izvedenih u duhu historicizma i bosanskog sloga.[3][4]

Opis[uredi | uredi kod]

U parteru su se nalazile odvojene lože sa po 4 sjedala. Samo je porodična loža na balkonu određena za veću porodicu i brojala je 12 sjedala. Za vrijeme projekcija svirala je vojna muzika pod dirigentskom palicom kapelnika Fuksa. Projektor je bio smješten na balkonu, među ložama, u armiranobetonskoj prostoriji, iz sigurnosnih razloga, odnosno opasnosti od požara.

Kino "Apolo“ je služilo izvornoj namjeni i tokom perioda između dva svjetska rata. Nakon završetka II svjetskog rata zadržala je izvornu namjenu, ali pod nazivom kino "Partizan“. Tokom 1967. godine nadograđen je treći sprat.

Nakon 1992. godine kinu je vraćem izvorni naziv "Apolo” i izvedeni su radovi na sjevernoj fasadi objekta, usmjerenoj ka Mis Irbinoj ulici. Početkom druge decenije XXI vijeka izvedena je zadnja projekcija filma u kinu i otada kinosala služi kao skladište. Danas se u objektu nalazi sjedište filmske kuće "Forum”.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Alija Bejtić -Ulice i trgovi Sarajeva. Sarajevo: Muzej grada Sarajeva 1973. Godine

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Zgrada kina Apolo u Sarajevu”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. 
  2. „Nedžad Kurto: ARHITEKTURA BIH- Razvoj bosanskog stila”. Kulturno naslijeđe, Sarajevo. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  3. „Spasojević Arhitektura stambenih palata austrougarskog perioda u Sarajevu-”. RABIC Sarajevo, 1999. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  4. „Amir Pašić: Arhitektura Bosne i Hercegovine, Austrougarski period (1878-1918)”. Univerzitet u Sarajevu Filozofski fakultet Odsjek za historiju, Sarajevo. 2014. Pristupljeno 10. 9. 2017.