ZX Spectrum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Originalni ZX Spectrum iz 1982.

Sinclair ZX Spectrum ime je računala koje je razvila engleska tvrtka Sinclair Research LTD u vlasništvu karizmatičnog izumitelja Clivea Sinclaira, i koje se pojavilo na tržištu Velike Britanije 1982. ZX Spectrumov mikroprocesor bio je Zilog Z80 koji je imao takt od 3.50 MHz, i bio dostupan u dvjema inačicama, sa 16Kb ili 48Kb radne memorije (RAM). Ovaj stroj imao je, za razliku od svojih predhodnika ZX 80 i ZX 81, grafiku u boji, dok je tipkovnica bila izrađena od gumene membrane, koja je bila nezgodna kod tipkanja i često se kvarila. ZX Spectrum se spajao na televizor, kao i većina tadašnjih primitivnih igraćih konzola, što je također pridonijelo njegovoj popularnosti, s obzirom da je većina kućanstava televizor već imala.

Spectrumov računalni program je bio Sinclair BASIC, inačica tada najpopularnijeg (i najjednostavnijeg) računalnog programa BASIC-a.

ZX Spectrum je učitavao i snimao programe s pomoću kazetofona.

Uz Commodore 64, ZX Spectrum se smatra za najznačajnije kućno računalo u prvoj polovici osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Velika popularnost ova dva računala uvelike je pogodovala brzom razvitku industrije računalnih igara.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]