Wikipedija:Šta Wikipedija nije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Šta Wikipedia nije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Politika Wikipedije
Globalni principi
Šta Wikipedija nije
Ignoriši sva pravila
Standardi koji se tiču sadržaja
Neutralna tačka gledišta
Proverljivost
Bez originalnog istraživanja
Biografije živih ljudi
Rad sa drugima
Učtivost
Bez ličnih napada
Bez pravnih pretnji
Konsenzus
Rešavanje sukoba
Više
Spisak pravila
Spisak smernica

Wikipedija je slobodna mrežna enciklopedija. Količina informacija koja se može objaviti na njoj praktično je neograničena. Međutim, Wikipedija ne nastoji skupiti informacije o svemu i svačemu. O sadržini koju treba izuzeti odlučuje njena zajednica, koja je predana izgradnji visokokvalitetne enciklopedije. Ta izuzimanja mogu se sažeti opisom stvari koje Wikipedija nije.

Stil i format

Wikipedija nije papirna enciklopedija

Wikipedija nije papirna enciklopedija. To znači da nemamo standardne limite kao što su dužina teksta (iako treba da pazimo na dužinu jednog članka zbog tehničkih razloga), broj članaka, itd. Takođe, ovo znači da možemo da budemo ažurniji i da linkujemo ka drugim člancima i sajtovima.

Enciklopedijska sadržina

Wikipedija nije rječnik

Wikipedija nije rečnik ili uputstvo za korišćenje žargona. Naši članci nisu:

  1. Rečničke definicije. Molimo Vas da ne pravite stranice samo da biste definisali neki pojam. Međutim, članci često treba da započnu dobrom definicijom.
  2. Lista definicija.
  3. Uputstvo za korišćenje reči.

Wikpedija nije izdavač vlastitih misli

  1. Primarno (vlastito) istraživanje, kao što je predlaganje nekih teorija i solucija, originalnih ideja, definicija, pravljenje novih reči, itd.
  2. Lični esej koji se bave određenom tačkom gledišta.
  3. Diskusioni forum. Pokušajte da ostanete na zadatku pravljenja enciklopedije. Možete pričati s drugima na njihovim stranicama za razgovor.

Wikipedia nije improvizirana govornica i sredstvo za promociju

Wikipedija nije mesto za širenje sopstvenih ubeđenja, chatroom, diskusioni forum ili alatka za propagandu i reklamu. Zbog toga, naši članci nisu:

  1. Propaganda ili zalaganje za neku ideju. Pogledajte Wikipedija:Neutralno gledište.
  2. Kritičke ocene. Biografije i članci o umetnosti su dobrodošli u vidu enciklopedijskih članaka.
  3. Samopromocija. Iako može biti primamljivo pisati o sebi i projektima u kojima ste osobno uključeni, imajte na umu da se enciklopedijski standardi također primjenjuju na takve članke. Članak mora održavati neutralno gledište, što može biti vrlo teško kad pišete o sebi i o projektima koji su vam bliski. Nije prihvatljivo pretjerano umetanje linkova i referenci do autobiografskih izvora, poput vlastitog rezimea ili radne biografije (CV). Za više informacija pogledajte preporuke Wikipedija:Autobiografija i Wikipedija:Značaj.
Prečica:
WP:NIJEOGLAS

Oglašavanje, marketing i odnosi s javnošću. Informacije o kompanijama i proizvodima moraju biti pisane s neutralnog stajališta, objektivno i bez napuhavanja. Sadržina članaka mora biti provjerljiva u nezavisnim pouzdanim izvorima. Na primjer, članci o vrlo malim garažnim bendovima i lokalnim preduzećima obično nisu prihvatljivi jer im nedostaje pokrivenost u verodostojnim izvorima informacija. Nedostatak medijskog izvještavanja onemogućava pisanje provjerljivog materijala. Stoga se takvih članci, izrađeni bez potpornih izvora, smatraju vlastitim istraživanjem, što nije dopušteno na Wikipediji. Osim toga, članak na Wikipediji o osobi, kompaniji ili organizaciji ne smije služiti kao produžetak/nastavak njenog sajta, priopćenja za medije i marketinške kampanje na društvenim medijima. Materijal u članku mora biti nepristrano napisan i potkrepljen odgovarajućim izvorima. Vanjski link ka komercijalnoj organizaciji prihvatljiv je ako identificira značajnu organizaciju koja je tema članka. Wikipedija niti podržava organizacije niti vodi partnerske programe. Na projektu nema mjesta za promoviranje ciljeva i događaja te za društveno reklamiranje. Korisnici moraju javno naznačiti plaćeni doprinos ako su plaćeni da uređuju projekt.

Wikipedija nije mesto za čuvanje linkova, slika ili drugih datoteka

Wikipedija nije mesto za kolekcionisanje ovih stvari. Ovakve stvari treba da budu uključene u enciklopedijske članke.

Wikipedija nije kristalna kugla

Sa par izuzetaka, buduća dešavanja nisu enciklopedijska, zato što ih po prirodi stvari ne možemo proveriti dok se ne dogode.

Wikipedija nije sveobuhvatna kolekcija informacija

Wikipedija nije sveobuhvatna kolekcija informacija. Samo zato što je nešto istinito, ne znači da mora da se nađe na Wikipediji. Wikipedijini članci nisu:

  1. Liste često postavljenih pitanja.
  2. Liste slabo povezanih tema, kao što su citati, aforizmi ili ljudi.
  3. Putni vodiči. Članak o Parizu treba da spomene stvari kao što su Ajfelova kula ili Luvr, ali ne i telefonske brojeve i adrese omiljenog hotela ili kafića.
  4. Komemoracije. Uvek je tužno kada neko umre, ali Wikipedija nije mesto da im se oda pošta.
  5. Novinski članci.
  6. Geneološke liste ili telefonski imenik.

Zajednica

Wikipedija nije demokratija

Prečice:
WP:DEM
WP:NIJEDEMOKRATIJA
Vidi takođe: Wikipedija:Anketiranje nije zamjena za raspravu

Wikipedija nije eksperiment demokratije ili bilo kojeg drugog političkog sistema. Njeno glavno (ali ne isključivo) sredstvo donošenja odluka i rješavanja sukoba jest rasprava, koja dovodi do konsenzusa, a ne glasanje. U raspravama se korisnici katkad neslužbeno anketiraju radi ispitivanja konsenzusa. Međutim, ankete mogu sprečavati i ometati rasprave umjesto da ih potaknu. Stoga ih treba oprezno upotrebljavati.