Vaterpolo klub Marsonia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vaterpolski klub Marsonia ili skraćeno VK Marsonia je športski klub iz Slavonskog Broda.

Klupsko sjedište je na adresi Ivana Gržinića 10 , Slavonski Brod.

Povijest vaterpola u Slavonskom Brodu[uredi | uredi kod]

Vaterpolo u Slavonskom Brodu ima dugu povijest, ali na žalost i dugačak period od skoro pedeset godina ne igranja vaterpola. Najranije poznato igranje vaterpola je negdje oko 1950. godine kada se klub zvao Plivački i veslački klub Metalac. Gospodin Miro Bognar je za novine Posavsku Hrvatsku 21.09.2012 dao intervju: " Uz pomoć tvornice vagona sagrađeno je drveno plutajuće plivalište, 25 metarski bazen kroz koji je protjecala savska voda. Konstrukcija je izgrađena u tvornici i postavljena je burad. Oko bazena bila je staza obojena crveno po kojoj je sudac za vaterpolo mogao hodati, a visoka skakaonica i sve ograde su bile bijele, kao i kocke po kojima su plivači skakali u bazen." Plivalište " Metalca " s 25-metarskim bazenom i šest pruga bilo je 1950. godine najljepše u zemlji. U lipnju iste godine u večernjim satima, pri električnom osvjetljenju održan je plivački dvoboj protiv ekipe SD " Vukovar " u kojem su nastupali plivači svih uzrasta, a rezultat u vaterpolu je bio 14 : 1 za Brođane. U kolovozu iste godine vaterpolisti brodskog Metalca su se natjecali protiv ekipe " Save " iz Brčkog. Ekipa iz Brčkog je pobijedila Brođane sa 3:2. Pisani spomen igranja vaterpola je i iz 1953. godine kada se klub zvao Proleter i igrao je prijateljsku utakmicu sa ekipom plivačkog kluba SD Mladost iz Đakova koju su pobijedili sa 10:2. Utakmice su se igrale u Đakovu, a potom i u Slavonskom Brodu. Klub 1957. godine mijenja ime u Radnički, a bazen na kojem su se održavala plivačka i vaterpolo natjecanja je stradao 1963. godine kada ga je led zarobio i zdrobio. Od 1963 godine do 2012 godine nije postojao klub za igranje vaterpola iako se ljeti na savskom kupalištu Poloj okupi i po 5.000 ljudi dnevno. Vaterpolo se mogao igrati i na bazenima SC Migalovci od 80-tih godina prošlog stoljeća ( vanjski bazen 50 x 25 metara ), ali nije bilo interesa .

Povijest kluba[uredi | uredi kod]

Osnovan 4. veljače 2012. godine. Klub je osnovan u cilju promicanja i razvitka plivanja i vaterpola u gradu Slavonskom Brodu, Brodsko-posavskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Boje kluba su plavo - bijele. Prvo ime kluba je bilo Plivački i vaterpolo klub Marsonia, skraćeno PVK Marsonia. Pod tim imenom je nastupao u sezoni 2012 u 3 HVL - istok . Dana 11.10.2012 godine PVK Marsonia se dijeli na dva kluba: Plivački klub Marsonia ( PK Marsonia ) i Vaterpolo klub Marsonia ( VK Marsonia ). Nedugo nakon toga klub mjenja ime u Vaterpolski klub Marsonia.

Logo Vaterpolskog kluba Marsonia[uredi | uredi kod]

Od 23.01.2013. godine VK Marsonia koristi novi logotip kluba sa natpisom u gornjem dijelu: VATERPOLSKI KLUB, u srednjem dijelu logotipa je slika tvrđave Brod i dva vaterpolista unutar tvrđave od kojih jedan drži loptu za vaterpolo, a drugi pliva i u donjem dijelu logotipa natpis: MARSONIA i ispod toga SLAVONSKI BROD. Turistička zajednica grada Slavonskog Broda je 28.svibnja 2013 godine dodijelila Vaterpolskom klubu Marsonia POSEBNO PRIZNANJE za promotivne aktivnosti koje poduzima, a koje su u funkciji boljeg pozicioniranja grada Slavonskog Broda na turističkim tržištima, s naglaskom na primjenu vizualnog indentiteta grada Slavonskog Broda u logotipu kluba.

Prva utakmica[uredi | uredi kod]

Prva utakmica (neslužbena) odigrana je 9. lipnja 2012. godine protiv VK Đakovo u Đakovu. Za ekipu VK Marsonia nastupali su: Domagoj Drmić, Krešimir Gajger, Željko Kovačević, Zdravko Aladrović, Edin Huskić, Tomislav Kurkutović, Marko Ćutič, Davor Hrga, Robert Kovač i Hrvoje Pehar. Utakmica je završila rezultatom 7:1 za ekipu VK Đakovo. Jedini strijelac za VK Marsoniju je bio Zdravko Aladrović.

3. HVL - istok[uredi | uredi kod]

  • Vaterpolo klub se trenutno natječe u 3. Hrvatskoj vaterpolo ligi- istok ili Slavonskoj ligi.
  • prva službena utakmica ujedno i prvo kolo 3. HVL istok , odigrana je 7. srpnja 2012. također u Đakovu protiv VK Đakovo. Utakmica je završila rezultatom 11:3 za VK Đakovo. Prvi povijesni strijelac pogotka za PVK Marsoniju bio je Ranko Milinović koji je zabio i treći gol, dok je drugi gol zabio Zdravko Aladrović.
  • u sezoni 2012 u novo osnovanoj ligi su se natjecali klubovi: VK Đakovo, VK Vinkovci, VK Kruna Osijek i PVK Marsonia
  • u sezoni 2013 nastupaju klubovi: VK Marsonia, VK Đakovo, VK Kruna, VK Vinkovci i VK Mursa

Treninzi i utakmice[uredi | uredi kod]

  • Treninzi i utakmice su se održavali na bazenima u Đakovu. U 2013. godini u Slavonskom Brodu na Vijušu se otvaraju zatvoreni bazeni na kojima će se odvijati treninzi vaterpola te će se održavati razna natjecanja . Bazeni su dimenzijama 50 x 25 m ( vanjski bazen ) 33 x25 m , 25 x 16 i dječji bazen ( unutrašnji bazeni ). Na tribinama u zatvorenom djelu je predviđeno 512 mjesta, a na vanjskom dijelu za 815 sjedećih mjesta. Od početka 2013. godine počinju upisi djece u školu plivanja gdje će se raditi kategorizacija za plivanje i vaterpolo.