Ustav Kambodže

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ustav Kambodže
Ustav Kraljevine Kambodže
Grb Kambodže
Osnovne informacije
Država Kambodža
Tipustav
Jezicikmerski jezik
Prihvaćanje i stupanje na snagu
LegislaturaParlament Kambodže
Promulgacija24. rujna 1993.
Online verzija
Neslužbeni engleski prijevod Ustava

Ustav Kraljevine Kambodže je aktualni ustav Kambodže, donesen 1993. godine. Ustav definira Kambodžu kao nedjeljivu, parlamentarnu ustavnu monarhiju, a sadrži cijelu plejadu međunarodno priznatih ljudskih i građanskih prava. Nakon što je privremena uprava UN-a 1993. godine pripremila teren za parlamentarne izbore u Kambodži, vlada koja je formirana nakon istih pristupila je izradi i donošenju novog ustava, koji je promulgiran 24. rujna 1993. godine.

Ustav započinje preambulom, a sadrži 14 poglavlja, koja reguliraju različite aspekte državnog i društvenog uređenja. Tako su pitanja suvereniteta i ovlasti Kralja regulirana u prva dva poglavlja, nakon čega su definirana osnovna prava i obveze "kmerskih građana". Sljedeća tri poglavlja definiraju politički, gospodarski te društveni i obrazovni sustav, nakon čega se razrađuju pojedine grane vlasti - parlamentarna (Narodna skupština, Senat, Kongres, Vlada i sudbena vlast. Ustav regulira i administrativnu podjelu zemlje te sadrži odredbe o svojim izmjenama i dopunama.

Nakon prijelaznih i završnih odredbi dolazi poseban ustavni zakon iz 2004. godine, usmjeren ka osiguranju funkcioniranja nacionalnih institucija. Na samom kraju nalaze se državna zastava i grb te tekst i notni zapis državne himne.