Upravni centar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vidi takođe: Glavni grad

Administrativni centar ili upravno središte je sjedište određenog upravnog aparata, odnosno geografsko mjesto gdje su usredotočena tijela odgovorna za administraciju ili upravljanje određenim teritorijem.

Pojam i osobine[uredi | uredi kod]

Administrativni centrovi često snose važnu funkciju unutar svog područja i služe se što boljom infrastrukturom da bi ispravno obavljali administrativne djelatnosti. Tu su koncentrirane usluge, odluke, dokumentacija i materijalna sredstva za teritorij.

Općenito postoje različite razine administrativnog središta prema jedinicama i hijerarhiji na kojim je teritorij zemlje podijeljen i uređen. Najčešća hijerarhijska podjela je ona na državnu, regionalnu, općinsku te gradsku upravu, iako taj redoslijed može varirati ovisno o zemlji, kulturnom području ili administrativnoj tradiciji. Središte u kojem se upravlja državama najčešće se naziva glavnim gradom, prestlonim gradom ili prestolnicom. U užem smislu upravni centar se odnosi na zgradu u kojoj je smješteno upravno tijelo.

U povijesti administrativni centar je često bio konfiguriran kao stabilno sjedište guvernera jedne određene pokrajine, premda su se upravne djelatnosti vršile u sustavima bez jasne podjele vlasti. Na državnoj razini, ta središta su djelovala kao neposredna spojna točka između središnje vlade i perifernog teritorija. U nekim slučajevima novi upravni centrovi su zamijenjivali stari lokalni glavni grad, putem geografskog udaljivanja i razlikovanja, dok je se davalo drugih slučajeva u kojim geografsko sjedište uprave ostaje isto, ali se upravni organ i njegova politika mijenja. U nekim slučajevima – primjerom u europskoj kolonizaciji Amerike – uspostavljanjem sjedišta guvernera je nastajalo i prvo urbano središte na određenom prostoru. Vrlo često nastanak jednog administrativnog centra je označavao rođenje nove društvene klase u gradu, nove arhitekture, novog društvenog tkiva i jedne nove kulture. U nekim slučajevima takvi centrovi postaju i ekonomsko-financijski motor.

U brojnim državama politički glavni grad podudara sa upravnim centrom, a u nekim slučajevima različite državne funkcije imaju i različite referentne gradove.

Povezano[uredi | uredi kod]