Tyson Chandler

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tyson Chandler

Tyson Chandler
Tyson Chandler

Lične informacije
Datum rođenja 2. oktobar 1982.
Mesto rođenja Hanford, California (SAD)
Državljanstvo  SAD
Visina 2,16 m
Pozicija centar
Draft 2001 (2. pik u 1. rundi)
Pro karijera 2001–
Seniorski klubovi
God. Klub
2001-2006
2006-2009
2009-2010
2011-2014
2014-
Chicago Bulls
New Orleans Hornets
Charlotte Bobcats
New York Knicks
Dallas Mavericks

Tyson Chandler (Hanford, California, SAD, 2. oktobar 1982) je američki košarkaš.

Rani život[uredi | uredi kod]

Chandler je pohađao srednju školu Dominguez High School u Comptonu. Dobio je priznanja časopisa Parade Magazine i USA Today, a izabran je u McDonald's All-American momčad. Predvodio je Dominguez do naslova državnog prvaka, a nakon završetka srednje škole odlučio se prijaviti na draft.

NBA[uredi | uredi kod]

Chicago Bulls[uredi | uredi kod]

Izabran je kao drugi izbor NBA drafta 2001. od strane Los Angeles Clippersa, koji su neposredno prije drafta mjenjali prava u Chicago Bullse u zamjenu za bivšeg novaka godine Eltona Branda.[1] Bullsi su namjeravali Chandlera pridodati srednjoškolskoj zvijezdi Eddyju Curryju i stvoriti tzv. Twin Towerse. Međutim, oba su igrača imali značajne uspjehe tijekom igranja za Bullse, ali su rijetko igrali skupa. U Chandlerovom slučaju, problemi s leđima mučili su ga tijekom cijele karijere, a posebno tijekom sezone 2003./04.. Ipak, iako je bio drugi izbor drafta pomalo je razočarao jer nije ispunio sav svoj visoki potencijal. Tijekom ranog dijela svoje karijere dolazio je u svađe s Brendanom Haywoodom iz Washington Wizardsa i Amar'eom Stoudemireom iz Phoenix Sunsa. Kasnije, mada je rijeđe ulazio u svađe s NBA igračima, Chandler se počeo mučiti s osobnim pogreškama, zbog čega je imao ograničenu minutažu.

Chandler je također u sezoni 2004./05. odigrao važnu ulogu za prvo doigravanje Bullsa nakon Jordanove ere. Postao je odličan obrambeni specijalist za završne trenutke utakmice i na kraju sezone potpisao novi šestogodišnji ugovor vrijedan 63 milijuna dolara. Kada je nakon sezone 2004./05. klub napustio Curry, Chandler je postao posljednjim članom momčadi iz ere GM-a Jerrya Krausea.

U novoj sezoni 2004./05. najveći utisak ostavio je u obrani, ali ponovo se mučio s osobnim pogreškama i napadačkom dijelu igre (u prosjeku postizao samo 5.3 poena po utakmici). Zbog svojih loših igara u doigravanju, Bullsi su tijekom ljeta 2006. doveli više puta proglašavan najboljeg obrambenog igrača lige Bena Wallacea.[2], a istog dana mjenjali su Chandlera u New Orleans Hornetse za P.J. Browna i J.R. Smitha.[3] Bullsi su se tako, nakon što su se obvezali platiti veliku svotu Benu Wallaceu, riješili Chandlerovog ugovora kojemu su u slijedećih pet godina trebali isplatiti 54 milijuna dolara.

New Orleans Hornets[uredi | uredi kod]

Nakon dolaska u Hornetse, Chandler je odigrao svoju najbolju sezonu i u prosjeku postizao 9.5 poena i 12.4 skoka po utakmici. Sljedeće sezone odigrao je još bolje i postizao 11.7 poena i 11.8 skokova, te je bio najbolji napadački skakač lige. Zajedno je u tandemu s Chrisom Paulom i Davidom Westom odveo Hornetse do doigravanja i naslova Jugozapadne divizije. U doigravanju je bio zadužen za čuvanje igrača Spursa Duncana, ali su Hornetsi u sedmoj utakmici usprkos odličnoj obrani Chandlera nad Duncanom (koji je pogodio 5 od 17 lopti) ipak ispali iz doigravanja.

Sezonu 2008./09. odigrao je najlošije od kada je stigao u Hornetse. U prosjeku je postizao 8.8 poena i 8.7 skokova po utakmici, a veći dio sezone propustio je zbog ozljede. Hornetsi su ga pokušali mjenjati u Oklahoma City Thundere, ali se njegovom odlasku ispriječio liječnički pregled koji je ustvrdio kako nije fizički podoban za momčad Oklahome.[4] Chandler je do kraja sezone ostao u klubu, a tijekom doigravanja bio je kritiziran zbog slabih igara kada su Hornetsi u prvom krugu s 4-1 ispali od Denver Nuggetsa.

Charlotte Bobcats[uredi | uredi kod]

Krajem srpnja 2009. mjenjan je u Charlotte Bobcatse za Emeku Okafora[5] i Bobcatsi su mu postali trećim klubom od kada je stigao u NBA.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]