Tičan (naselje)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Brdo i naselje Tičan (Tićan)

Tičan, (Tićan, Mt. Tizzán) naselje na istoimenom brdu, 360 m nadmorske visine, katastarska općina Sv. Vital, okruženo šumom i njivama. Tlo je na tom području najtipičnija "terra rossa" (crvenica). Povremeno u Tičan dolaze radio amateri koji su sa zapadne strane postavili kompleks antena koje koriste tijekom radio amaterskih natjecanja. S istočne strane naselja gradi se astronomska osmatračnica Tičan, dok se na sjevernoj strani priprema prostor za geofizičku stanicu.

Parcijalno obnovljena crkva Sv. Pantaleona koristi se samo jednom u godini za Sv. Marka, kad iz nje kreće procesija po okolnim poljima.

Povijest[uredi | uredi kod]

Dosad dostupna povijest prikazuje Tičan kao bogato seosko imanje, kasnije i ladanjsko imanje okruženo njivama, voćnjacima i japanskim vrtom (parkom) s južne strane. Ispod samog brda, postojalo je do početka dvadesetog stoljeća i jezero, koje je nestalo nakon miniranja za postavljanje pumpne stanice.

Financijskim kolapsima, udajama i agrarnom reformom mijenjalo je mnoge vlasnike da bi 2002. u starom dijelu izgubilo i posljednjeg žitelja. Na više mjesta izražena i prepisivana hipoteza da je Tičan bio prethistorijsko naselje, gradina, za sad ne nalazi na materijalne potvrde tijekom iskopa na tom prostoru. Ti isto vrijedi i za hipotezu o nastanku imena Tičan iz imena fundusa kojeg je dobio rimski legionar po imenu Ticius.