Stari grad Livno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vejs-kula u starom gradu

Stari grad Livno ili Bistrički grad je utvrđenje iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda u Livnu (Bosna i Hercegovina).

Istorija[uredi | uredi kod]

Župa Livno se prvi put spominje 28. IX 892. za vrijeme vladavine hrvatskog kneza Mutimira. Konstantin Porfirogenet sredinom X vijeka u 30. i 31. poglavlju Spisa o narodina dijeli zemlju Hrvata na 11 župa, među kojima se nalazi i Livanjska župa ή χλεβίανα, a među gradovima pokrštene Hrvatske spominje τό χλεβ ενα. U crkvenom pogledu Livansjka župa bila je u sastavu splitske nadbiskupije. Početkomm XIV vijeka livanjskom župom upravljaju sinovi hrvatskog bana Pavla Šubića. Godine 1326. livanjska župa prelazi iz hrvatske državne teritorije pod vlast bana Stjepana II Kotromanića i u sastav bosanske države. Prvi put se javlja u turskim izvorima iz 1485. godine i od tada je ostalo pod osmanskom vlašću sve do 1878. Godine. Među historijskim podacima o Livnu nema onih koji se odnose na vrijeme gradnje njegovih fortifikacija, a arheološka istraživanja nisu vršena.

Opis dobra[uredi | uredi kod]

Stari grad u Livnu imao je nekoliko međusobno zavisnih objekata: skladište oružja kao centralni objekat, bedem i 4 tabije (Murpašina, Atlagića, Gajića i Krnač tabija), te 5 kula izgrađenih na stijenama iznad grada (Poletača, Čošek, Efrem, Vejs i Klanac kula).

Prvo je sagrađena srednjovjekovna tvrđava koja je pretvorena u osmanskom periodu u skladište oružja. Nalazi se ispod strmih stijena Crvenice koje okružuju Livno i uz izvor rijeke Bistrice. Osnova srednjovjekovnog utvrđenja je nepravilnog četverougaonog oblika prilagođenog terenu (dimenzija 37.5 x 30(24) m).

Od skladišta danas su ostali dijelovi zidova, ostaci Vejs i Klanac Kule, nešto malo bedema i donekle se raspotnaju dvije tabije. Devastacija je prisutna takoreći svakodnevno.

Stari grad u Livnu (Bistrički grad) proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Stari grad Livno”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 6. 2016. 

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Hamdija Kreševljaković, "Naše starine" I, Sarajevo, 1953, 7-45, Stari bosanski gradovi
  • Hamdija Kreševljaković, Izabrana djela I, izdavač "Veselin Masleša", Sarajevo, 1991, Kapetanije u Bosni i Hercegovini

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Zvanična stranica Livna Arhivirano 2016-09-18 na Wayback Machine-u