Stadion NK Đakovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stadion NK Đakovo
Nadimak Jedinstvo
Lokacija Pazarište, Đakovo
Otvoren 1919.
Korisnici NK Đakovo
Kapacitet 3.000
Teren 101x74 metara


Stadion NK Đakovo je nogometni stadion u gradu Đakovu koji se nalazi u gradskoj četvrti Pazarište i na kojem nastupa samo nogometni klub Đakovo.

Povijest[uredi | uredi kod]

Povijest stadiona seže u daleku 1919. godinu kada je u mjesecu lipnju tek osnovani nogometni klub "HNK Zrinjski" dobio na korištenje igralište na "Pazarištu", na čijem mjestu se nalazi današnji stadion. U kolovozu iste godine navedeni klub se ujedinjuje s drugim gradskim klubom - "Građanskim ŠK", koji je nastupao na drugom igralištu zvanom "Utvaj" u novoformirani "Đakovački športski klub - ĐŠK", te isti nastavlja nastupati na igralištu na "Pazarištu" iako je tada zbog udaljenosti navedenog igrališta (igralište na "utvaju" je bilo mnogo bliže centru grada) navedena odluka naišla na otpor pojedinih igrača i navijača, no s vremenom su je prihvatili.
"ĐŠK" se 1924. godine sjedinjuje s klubom "NK Sokol" u "ŠK Certissa" i tada počinju prvi značajniji radovi na uređenju igrališta. Tako se 1931. godine postavlja drvena ograda oko igrališta, a već 1933.godine postavljaju se prve tribine u pokrajini za 200 gledatelja s četiri lože, u potpunosti izgrađene od drveta. Svečano otvorenje novih tribina održano je 21. svibnja 1933. godine prijateljskom utakmicom između domaćeg "ŠK Certissa" i " ŠK Građanski" iz Osijeka, koja je završila pobjedom domaćih nogometaša rezultatom 4:0, a samu utakmicu je pratilo oko 500 gledatelja.
Za vrijeme 2. Svjetskog rata tribine i ograde stadiona bile su u potpunosti razorene i uništene. Po završetku rata novonastali nogometni klub "SD Sloboda Đakovo" nastavlja koristiti i obnavljati navedeno igralište, tako da su 3. rujna 1950.godine svečano otvorene nove natkrivene tribine izgrađene od drveta, kvalifikacijskom utakmicom za plasman u Hrvatsku nogometnu ligu između Slobode i NK Belje Kneževo, koju Sloboda dobiva i ostvaruje najveći uspjeh plasmanom u sjevernu skupinu Hrvatske nogometne lige.
Krajem 70.-ih godina ruši se tada već stara drvena tribina i gradi se nova betonska, također natkrivena, dok se sredinom 80.-ih godina gradi i stajaća istočna tribina čime stadion dobiva trenutni izgled.
Među građanima Đakova stadion se još uvijek u svakodnevnom govoru naziva Jedinstvo, po starom imenu kluba.

Kapacitet[uredi | uredi kod]

Kapacitet stadiona je oko 3000 mjesta, od čega je 1000 sjedećih i natkrivenih na glavnoj - zapadnoj tribini, te oko 2000 stajaćih na istočnoj tribini, dok iza sjevernog i južnog gola ne postoje izgrađene tribine. Oko nogometnog terena ne postoji atletska staza, već se teren nalazi odmah uz gledalište i od istoga je odvojen željeznom ogradom visine oko 150 cm. Postoji 6 ulaza na stadion. Rekord stadiona iznosi 5.500 gledatelja i ostvaren je 1977. godine kvalifikacijskim susretom za ulazak u Hrvatsku ligu između NK Jedinstvo Đakovo i NK Slavonija Požega.
Osim glavnog terena, postoji i pomoćni teren koji se nalazi odmah iza južnoga gola i koji je postavljen u smjeru istok-zapad. Cijeli kompleks je ograđen betonskim zidom. Ispod zapadne tribine nalaze se svlačionice, dok se iza iste nalazi klupski kafić.

Domaćinstvo u HNL-u[uredi | uredi kod]

Tijekom prve, ratne, sezone Hrvatske nogometne lige, 1992. godine, stadion NK Đakovo u nekoliko prvenstvenih kola ugostio je slavonske prvoligaše NK Osijek i HNK Cibalia Vinkovci, koji zbog neposredne ratne opasnosti nisu mogli odigravati domaće utakmice na svojim stadionima.

Trenutačno ne postoje planovi o osuvremenjivanju navedenog sportskog objekta.