St. Louis Maroons

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

St. Louis Maroons je bio američki profesionalni bejzbol klub iz St. Louisa. Osnovan je 1883. godine od strane mladog lokalnog poduzetnika Henryja Lucasa, a klub je postao i osnivač nove profesionalne lige Union Association.

Lucas je UA zamislio kao ligu lišenu strogih pravila o transferu igrača koje je karakteriziralo već postojeće lige National League i American Association. Vjerovao je da će najatraktivniji igrači doći iz tamošnjih klubova koji su ih držali vezane tzv. rezervnom klauzulom. NL i AA su na to reagirale odlukom kojom se prijeti doživotnim izbacivanjem svakom igraču koji prijeđe u UA.

Klub je debitirao 20.4. 1884. Vrlo brzo se pokazalo da su ležerna pravila o transferu daleko veći nedostatak nego prednost lige. Lucas kao vlasnik Maroonsa nije štedio novca da bi otimao najbolje igrače drugim igračima lige, zbog čega je Maroons ustanovio neprirodnu dominaciju nad ostalim klubovima te ishod ne samo prvenstva, nego i same lige učinio predvidljivim. Sve se to odrazilo na gledanost, pa je veliki broj klubova nije ni završio sezonu.

Maroons je s 94 pobjede i 19 poraza lako osvojio titulu, ali je u jesen iste godine postalo jasno da će UA neće održati. Maroons je, doduše, uspio sezonu završiti s profitom, te je koristeći svoj kvalitetni tim kao adut počeo pregovore o pristupanju NL.

NL je na kraju pristala, prije svega zato što je htjela oteti dio gledatelja AA i njenom klubu St. Louis Browns. Međutim, Browns su se pokazali kao daleko kvalitetniji tim koji je 1885. i 1886. osvajao prvenstvo AA, dok su Maroons bili na začelju NL.

Klub se nakon sezone 1886. samoraspustio.