Spomenik palim borcima Vranjic

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Spomenik palim borcima Vranjic je golemi, monumentalni mozaik (cca 7*2 m) kojeg je u Vranjicu 1956. izradio lokalni umjetnik, akademski slikar Marinko Benzon. Mozaik predstavlja prvu upotrebu te tehnike za spomenik palim borcima u Hrvatskoj, a prikazuje obitelj koja ispraća supruga i oca (lijeva polovica mozaika) koji odlazi u partizansku jedinicu (desna polovica mozaika).

Spomen-mozaici na teme iz NOR-a nisu odveć brojni, a ovo je nedvojbeno jedan od najuspjelijih.

Benzonov suvremenik i kolega Joko Knežević, u svojoj je memoarskoj knjizi „Moja sjećanja“ o tom mozaiku zapisao sljedeće:

„U naše krajeve, u Hrvatsku sam, poslije Rimljana, 1936. prvi donio umjetnički mozaik. Poslije su ga mnogi prihvatili. Jedan od tih bio je i Marinko Benzon, koji je složio u Vranjicu, svome rodnom mjestu, golemi mozaik – spomenik palim borcima. Mozaik je složen na konkavnom zidu na ulazu u mjesto na otvorenom prostoru i kako je tu bio dugo izložen vjetru, kiši, prašini i dimu, pretrpio je znatna oštećenja. Tada su me Vranjičani i uprava tvornice cementa „Antiša Vučičić“ zamolili da popravim ta oštećenja, jer je Marinko Benzon davno umro, na što sam se ja vrlo rado odazvao i sa susjedom Čedom sve greške ispravio i dodao nestale kockice – ne naplativši naravno nimalo tak trud – ta mi smo bili drugovi i prijatelji.

Mozaik, rijetko monumentalno i uspješno ostvarenje našeg nadrealizma, obiluje simbolima i slikovitim detaljima, te zaslužuje znatno veću pozornost, nego li ju je do sada dobio.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Joko Knežević: Moja sjećanja, Zagreb, 1996., str. 288