Službeni pasoš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Službeni pasoš Sjedinjenih Država
Službeni pasoš Ruske Federacije

Službeni pasoš ili putovnica (fr. passeport de service) posebna je putna isprava, koja se saglasno zakonima o putnim ispravama svake države izdaje službenicima konzularnih ili diplomatskih predstavništava države koji deluju na službenim poslovima u inostranstvu ili međunarodnim organizacijama. Ovakva isprava se dodeljuje osobama koje nisu obuhvaćena punim obimom diplomatskih imuniteta i privilegija, pre svega višim državnim službenicima, funkcionerima na položajima i, u skladu sa zakonom države pošiljaoca, drugim rukovodećim radnicima sa posebnim ovlašćenjima u drugim državnim organima, kada putuju u inostranstvo službenim poslom, koji zahteva posedovanje službenog pasoša i ovog vida zaštite, u skladu sa zakonima ili propisima.

Nosioci službenog pasoša, po pravilu, poseduju sve imunitete i privilegije definisane Bečkom konvencijom o konzulranim odnosima iz 1963. godine.[1] Ovo uključuje imunitet od građanske i upravne jurisdikcije te sve poreske i druge finansijske, carinske i imigracione olakšice u svrhu nezavisnog i samostalnog vršenja svojih obaveza van jurisdikcije države primaoca, a u interesu države pošiljaoca. Za razliku od diplomatskog imuniteta koji je apsolutan (u krivično-pravnom pogledu), kao i neprekidan i kontinuiran, odnosno važi i kada lice nije na dužnosti, službeni imunitet važi samo i isključivo u vezi sa vršenjem službenog posla za interes svoje države.

Službeni pasoš, po pravilu, izdaje Ministarstvo inostranih poslova (u većini država sveta), saglasno propisima Vlade i uskladu sa međunarodnim pravom. Službeni pasoš važi samo kada je na njega utisnuta službena viza. U pravilu, službeni se pasoš može izdati i članu uže porodice službenog lica kome je izdat takav pasoš, koji s njim živi u zajedničkom domaćinstvu i s njim putuje u inostranstvo ili boravi u inostranstvu.

Reference[uredi | uredi kod]