Samohodni cirkular

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Starinski samohodni cirkular - Deutz-Motor-Bandsäge 1911 r
Muzejski primjerak - Samohodni cirkular "Lanz" iz 1922. godine, izložen u Sinsheim Auto & Technik Museum. Proizveo ga je Heinrich Lanz, njemački proizvođač poljoprivrednih strojeva, vučnih motora i stacionarnih parnih lokomotiva

Samohodni cirkular je vozilo opremljeno tračnom ili kružnom pilom, koje se koristi u drvnoj industriji i namjenjeno je za rezanje krupnijih trupaca, na manje cjepanice prikladne za peći na drva. Upotrebljava se najviše u jesen ili početkom zime, kada je najveća potražnja za ogrijevnim drvetom. Ova vozila koriste uglavnom dizelske motore raznih proizvođača, najčešće "Aran" i "Lombardini". Samohodni cirkular je takođe poznat i po pučkim nazivima njemačkog porijekla - "banzek", "banseg" ili "bancek".

Prvi samohodni cirkular napravio je Nijemac Josef Kimmel, 1911. godine u Kamp-Bornhofenu [1][mrtav link]. Pokretao ga je Deutzov motor snage 8 kW (11 KS). Na zapadu je bio u čestoj upotrebi među trgovcima drvetom sve do 1960-ih godina, a u istočnoj Evropi ga se i danas često može vidjeti tokom kasne jeseni i početkom zime. Pilari na Balkanu ponekad koriste i cirkulare svojeručne izrade.