Razgovor o šablonu:Na današnji dan/21.01.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dakle, objašnjenje izmjena je sljedeće:

  1. Kao što stoji na svim člancima na Wikipediji, a i u mom udžbeniku iz povijesti (Profilova Povijest), Veliki sjeverni rat je završio 1721. godine, a ne 1720. Potonje je Pruska istupila iz rata jer je sklopila mir sa Švedskom, ali rat je službeno trajao sve do mira u Nystadu, kada je on i službeno završen. Sukladno tome, preformulirao sam navedeni događaj i prezentirao činjenično stanje - ako je nešto de facto završilo, ne znači da je doista i završilo.
  2. Proširenje podataka vezanih uz giljotiniranje Louisa XVI je stavljeno čisto radi promocije serije novih članaka u sklopu wikiprojekta o Francuskoj. Podatak o Sansonu je i kvizaški materijal tako da nije naodmet uvrstiti to na godišnjice kao zanimljivost. Oko same forme imena se ne planiram sporiti (može se staviti Luj), ali ovu sam odabrao da bude usklađena s naslovom članka i aktualnom praksom. Ali, kažem, ako je sporno - neka se vrati Luj.
  3. Podatak o Aferi je preformuliran i stilski korigiran, a dodan je i podatak o Poirotu kako bi se isti komemorirao na godišnjicama. Radi se o njenom najpoznatijem liku i jednom od najpopularnijih uopće, a drugom najpoznatijem literarnom detektovi nakon Holmesa, koji je također komemoriran na godišnjicama.
  4. Online izdanje Britannice (ovdje) navodi kako je Pariška (ili Versajska) mirovna konferencija zaključena službenom inauguracijom Lige naroda čak godinu dana ranije i na drugi datum. Ja na en.wiki nisam našao podatak koji koroborira da je ona zaključena na današnji dan pa, s obzirom na Britannicu mogu ustvrditi da se ovdje također desila pogreška u godišnjicama. Istu sam zamijenio Meliesom, kojeg dosad nismo imali, a koji po svemu, vjerujem, zadovoljava kriterije da se ovdje nađe.
  5. Izbačena je riječ "imena" zbog čiste stilistike, ali ako netko inzistira na njoj, neka slobodno vrati.

Toliko o izmjenama --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:46, 19 januar-сијечањ 2015 (CET)