Razgovor:Taoizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Taoizam.
Rad na člancima


Po jednoj kineskoj drevnoj priči, jednom je jedan velmoža zapitao liječnika, člana obitelji liječnika, o tome koji je od njih braće najumješniji u liječenju. Liječnik, kojeg je reputacija bila takva da je njegovo ime postalo sinonim za medicinsku znanost u Kini, odgovorio je: Moj najstariji bart vidi duh bolesti i otklanja ga prije nego se ona oblikuje, rako da njegovo ime ne izlazi iz kuće. Moj stariji brat liječi bolest kada je ona još gotovo nezamjetljiva, tako da njegovo ime ne izlazi iz susjedstva. Što se mene tiče, ja bušim vene, propisujem lijekove i masiram kožu, tako da od vremena do vremena moje ime izlazi van i čuje se među velmožama.

Umijeće liječenja i borilačke vještine normalno su udaljeni jedan od drugoga poput različitih svjetova, no paralelni su u nekoliko smislova: u uočavanju, kao što priča kaže, da što je manje potrebno to bolje; u smislu da oboje uključuje strategiju kada se ima posla s neskladom; i u smislu da je u oboje, znanje problema ključ za rješenje.

Baš kao što je najstariji brat iz priče, zbog svoje pronicavosti bio nepoznat, a srednji brat jedva da je zbog svoje spremnosti bio znan, Sun Tzu također potvrđuje, da se u drevnim vremenima oni, koji su bili znani kao umješni ratnici, pobjeđivali kada je pobjeda bila laka, tako da njihove pobjede nisu bile znane po lukavstvu ili nagrađivane za hrabrost.