Razgovor:Sveti Sava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sveti Sava.
Rad na člancima


Мислим да је Сава Немањић односно Растко Немањић ипак најпознатији под именом Свети Сава. Ако јесте најпознатији као такав, онда би било најбоље да се тако чланак и зове. --Biblbroks (razgovor) 17:22, 16 svibanj-мај 2012 (CEST)

Ovaj članak prvenstveno govori o istorijskoj ličnosti Savi Nemanjiću, a ne o crkvenom kultu Svetog Save (ima na kraju jedan pasus o tome). Članak sam imenovao kao i članke o drugim plemićima, episkopima i mitropolitima. Svakako da je naziv sveti Sava (titulu bi trebalo pisati malim slovom) poznatiji jer ga Crkva i vernici redovno koriste. Ali ne znam treba li to da bude glavni argument za enciklopediju. Ja mislim da svetovni naziv članka omogućuje naučniji pristup. --Mladifilozof (razgovor) 14:30, 17 svibanj-мај 2012 (CEST)
Sveti Sava nije nesvetovni naziv članka, pa ličnost se baš pod tim imenom u najširoj javnosti poznaje. I nije da ga tako zovu samo crkva i vernici. Na primer kad se pominje spaljivanje moštiju na Vračaru, ja nisam sretao oblik mošti Save Nemanjića ni mošti Rastka Nemanjića. Ovaj članak se i na najvećem broju vikipedija naziva upravo Sveti Sava odnosno sveti Sava. Inače ne zagovaram veliko S, samo sam ga prvi put stavio zbog toga što je u pitanju ime članka, i što se mene tiče može slobodno da bude sveti Sava sa malim s. Ali svakako da Sava Nemanjić nije toliko rasprostranjeno - čak i en, pa u krajnjoj liniji i hr i bs viki su članak nazvale sa sveti Sava, i nisam siguran da možemo tako lako odbaciti taj argument. Ova ličnost je ipak najpoznatija pod ovim imenom. A naučni pristup možemo imati i sa nazivom sveti Sava, što da ne. --Biblbroks (razgovor) 18:47, 17 svibanj-мај 2012 (CEST)
Inače i članak o (svetom) Petru je naslovljen sveti Petar pa valjda je i to nekakav argument - jednostavno ta ličnost je najpoznatija pod tim nazivom, a ne kao Šimun Petar ili Simon Petar. --Biblbroks (razgovor) 18:54, 17 svibanj-мај 2012 (CEST)

Kad već reče sveti Petar, pogledao sam kako su to rešili na engleskoj wiki en:Saint Peter. Članak počinje sa "Simon Peter, also known as..." pa sam svetovnim imenom Sava Nemanjić započeo i članak o Savi, a u naslovu i šablon sam ostavio Sveti Sava. --Mladifilozof (razgovor) 23:43, 6 februar-вељача 2013 (CET)