Razgovor:Srpska demokratska stranka (BiH)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Srpska demokratska stranka (BiH).
Rad na člancima


Српска демократска странка (СДС) је партија која данас дјелује на политичкој сцени Републике Српске и Босне и Херцеговине.


Оснивач Српске демократске странке је био Јован Рашковић. У току 1990. странка је подељена на СДС Босне и Херцеговине (касније Републике Српске), СДС Републике Српске Крајине и филијалу у Србији и Црној Гори. Кровна организација је СДС Српских земаља чији је председник до 1996. године био Радован Караџић.

На власти је била за цело време постојања РСК, а у Републици Српској од 1991. до 2006. (са краћим прекидом у периоду 1998—2001. када је у извршној власти доминирао Милорад Додик и СНС-СНСД).

Од општих избора у октобру 2006. СДС се налази у опозицији у Републици Српској са далеко мањим учешћем у законодавној власти.

Након хапшења Радована Караџића, СДС улази у нову епоху у којој ће покушати да оправда своје постојање и позиционира се као национална и демократска странка, иако тренутно унутар партије влада про-караџићевска струја на челу са актуелним председником Младеном Босићем и потпредседником Огњеном Тадићем, некадашњим генералним секретаром Српске радикалне странке Републике Српске и чланом Председништва СРС у Београду.

Velika revizija[uredi kod]

U svetlu poslednjih izbora u BiH sam izvršio reviziju ovog članka. Čini mi se da je sad nešto čitljiviji i da zvuči manje opterećeno subjektivnošću. Znam da sam možda previše "utišao" neke delove članka, ali ukoliko želimo da pišemo o njihovom uticaju na rat u BiH to moramo vrlo pažljivo raditi da ne bi koristili "weasel" izraze i sl. Za sad je bolje da se držimo samo činjenica. --Dcabrilo (razgovor) 22:25, 8 oktobar-листопад 2012 (CEST)