Popis vladara Toskane

Izvor: Wikipedia

Vladari Toskane su se mijenjali s vremenom, mijenjajući svoje titule i raspon teritorija kojima su vladali; ponekad su to bili markgrofovi - vladari pograničnih grofovija - a ponekad poglavari najvažnijih porodica u regiji.

Markgrofovi Toskane, 812–1197[uredi - уреди]

Kuća Boniface
Originalno su bili grofovi Lucce koji su vlast proširili na okolne grofovije.
Kuća Boso
To su bili (uglavnom nezakoniti) nasljednici Huga od Arlesa, kralja Italije, koji ih je imenovao markgrofovima nakon uklanjanja dinatsije Boniface

'Razni

Kuća Canossa

To su bili potomci grofova Canosse.

Razni

Nakon ovoga se Toskana raspala na suparničke republike Firencu, Pizu, Sienu, Arezzo, Pistoia i Lucca. Od 14. vijeka je Firenca stekla dominaciju nad Pistoiom (1306, službeno anektirana 1530), Arezzom (1384), Pisom (1406) i Sienom (1559). Lucca je ostala nezavisnom republikom sve do napoleonskog doba početkom 19. vijeka.

Vladari Firence, 1434-1569[uredi - уреди]

De facto vladari iz Kuće Medici, 1434-1531[uredi - уреди]


Vojvode Firence iz Kuće Medici, 1531-1569[uredi - уреди]

# Ime Početak Kraj Odnos sa prethodnik/cima)
1 Alessandro 1 may 1532 6 jan 1537  
2 Cosimo I 20 sep 1537 21 aug 1569 Alessandrov rođak iz četvrtog koljena

Veliki vojvode Toskane iz kuće Medici, 1569-1737[uredi - уреди]

# Ime Početak Kraj Odnos sa prethodnik/cima)
1 Cosimo I 21 aug 1569 21 apr 1574  
2 Francesco I 21 apr 1574 19 okt 1587 sin Cosima I
3 Ferdinando I 19 okt 1587 7 feb 1609 brat Francesca I
sin Cosima I
4 Cosimo II 7 feb 1609 28 feb 1621 sin Ferdinanda I
5 Ferdinando II 28 feb 1621 23 nah 1670 sin Cosima II
6 Cosimo III 23 maj 1670 31 okt 1723 sin Ferdinanda II
7 Gian Gastone 31 okt 1723 9 jul 1737 sin Cosima III

Veliki vojvode Lorene iz kuče Habsburg-Lorraine, 1737-1801[uredi - уреди]

# Ime Početak Kraj Odnos sa prethodnik/cima)
8 Francesco II Stefano 12 jul 1737 18 aug 1765 pra-pra-pra-unuk Francesca I
9 Pietro Leopoldo I 18 aug 1765 22 jul 1790 drug sin Francesca II Stefana
10 Ferdinando III 22 jul 1790 3 aug 1801 drugi sin Pietra Leopolda I

Bourbonski kraljevi Etrurije, 1801-1807[uredi - уреди]

# Ime Početak Kraj Odnos sa prethodnik/cima)
1 Lodovico I 3 aug 1801 27 maj 1803 unuk Francesca II Stefana
2 Carlo Lodovico II 27 maj 1803 10 dec 1807 sin Lodovica I

Toskana je bila anektirana od Francuske 1807-1814. Napoleonova sestra Elisa Bonaparte je dobila počasnu titulu Velika vojvotkinja Toskane, ali zapravo nije vladala oblašću.

Veliki vojvode Toskane iz kuće Habsburg-Lorraine Grand 1814-1860[uredi - уреди]

# Ime Početak Kraj Odnos sa prethodnik/cima)
10 Ferdinando III 27 apr 1814 18 jun 1824 (vraćen)
11 Leopoldo II 18 jun 1824 21 jul 1859 sin Ferdinanda III
12 Ferdinando IV 21 jul 1859 22 mar 1860 sin Leopolda II

Leopoldo II je bio protjeran iz Toskane od strane revolucionara od 21. februara do 12. aprila 1849, te ponovno 27. aprila 1859. Abdicirao je u korist sina Ferdinanda IV, 21. jula 1859, ali Ferdinando IV nikada nije bio priznat, te ga je svrgnula privremena vlada 16. augusta. Toskanu je anektirao Pijemont-Sardinija 22. marta 1860.

Titularni pretendenti iz kuće Habsburg-Lorraine, 1860-present[uredi - уреди]