Popis njemačkih kraljeva i njemačko-rimskih careva

Izvor: Wikipedia

Sveto Rimsko Carstvo nastaje 843. godine Verdunskim sporazumom kada su unuci Karla Velikog podijelili Franačku državu. Ludvig Njemački dobio je istočni dio države koji se prozvao Istočna Franačka. Od te države nastala je buduća Njemačka, a njezini vladari su ubrzo postali i carevima Svetog Rimskog Carstva. Budući da su njemačke zemlje činile najveći dio Carstva ono se krajem srednjeg vijeka počelo nazivati Sveto Rimsko Carstvo Njemačkoga naroda (Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation). U popisu neće biti navedeni mnogobrojni protukraljevi koji nisu imali stvarnu vlast. Gotovo svi vladari u srednjem vijeku bili su prvo izabrani i okrunjeni za kralja, a tek poslije za cara Svetog Rimskog Carstva. Zato je to posebno naznačeno.


Karolinzi[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Lotar I. car (840. – 855.)
Luj II. car (855.– 875.)
Karlo II. kralj u Fracuske (840.– 877.) i Sveti Rimski car(875. – 875.)
Karlo III. Debeli kralj Alemanije (865./876. – 882.), kralj Istočne Franačke (882. – 887.), car (881.– 888.) Rim
Guido od Spoleta Vladao samo u Italiji kao car između 891. i 894. godine Rim
Lambert od Spoleta Vladao samo u Italiji kao car između 894. i 898. godine Rim
Arnulf Karantanski kralj od 887., car (896. – 899.) Rim
Luj III. Slijepi Kralj Provanse 887. - 912. i potom car 901. - 905.
Berengar I. car samo u Italiji 915. - 924.

Konradini[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Konrad I. kralj (911. – 918.)

Otonska dinastija[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Henrik I. Ptičar kralj (919. – 936.)
Oton I. Veliki kralj od 936, car (962. – 973.) Rim
Oton II. kralj od 961., car (973. – 983.) Rim
Oton III. kralj od 983., car (996. – 1002.) Rim
Henrik II. Sveti kralj od 1002., car (1014. – 1024.) Rim

Salijska dinastija[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Konrad II. kralj od 1024., car (1027. – 1039.) Rim
Henrik III. kralj od 1028., car (1039. – 1056.) Rim
Henrik IV. kralj od 1056., car (1084. – 1106.) Rim
Henrik V. kralj od 1099., car (1106. – 1125.) Rim

Supplinburg[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Lotar III. kralj od 1125., car (1133. – 1137.) Rim (Lateran)

Staufen[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Konrad III. kralj (1138. - 1152.)
Henrik (VI.) sukralj (1147. - 1150.)
Fridrik I. Barbarossa kralj od 1152., car (1155. - 1190.) Rim
Henrik VI. kralj od 1190., car (1191. – 1197.) Rim
Filip Švapski kralj (1198. – 1208.)

Welfi[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Oton IV. kralj od 1198., car (1209. – 1218.)

Staufen[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Fridrik II. kralj od 1212., car (1220. – 1250.) Rim
Konrad IV. kralj (1250. – 1254.)

Interregnum[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Vilim Nizozemski kralj (1254. – 1256.)
Rikard od Cornwalla kralj (1257. – 1272.)
Alfons Kastilijski protukralj (1257. – 1273.)

Različite dinastije[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Rudolf I. Habsburški kralj (1273. – 1291.)
Adolf Nassauski kralj (1292. – 1298.)
Albert I. Habsburški kralj (1298. – 1308.)
Henrik VII. kralj od 1308., car (1312. – 1313.) Rim (Lateran)
Ludvig IV. Bavarac kralj od 1314., car (1328. – 1347.) Rim
Fridrik (III.) Lijepi, Habsburgovac protukralj od 1314.
Karlo IV. Luksemburški kralj od 1346. (ponovni izbor 1347.), car (1355. – 1378.) Rim
Vaclav Luksemburški kralj (1378. – 1400.)
Ruprecht Falački, Wittelsbach kralj (1400. – 1410.)
Jobst Moravski, Luksemburgovac kralj (1410. – 1411.)
Žigmund Luksemburški kralj od 1410., car (1433. – 1437.) Rim

Habsburgovci[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Albert II. kralj (1438. – 1439.)
Fridrik III. kralj od 1440., car (1452. – 1493.) Rim
Maksimilijan I. kralj od 1486., car (1508. – 1519.) Trident
Karlo V. kralj od 1519., car (1530. – 1556.) Bologna
Ferdinand I. kralj od 1531., car (1558. – 1564.) Aachen
Maksimilijan II. car (1564. – 1576.) Frankfurt na Majni
Rudolf II. car (1576–1612) Frankfurt na Majni
Matija car (1612. – 1619.) Frankfurt na Majni
Ferdinand II. car (1619. – 1637.) Frankfurt na Majni
Ferdinand III. car (1637. – 1657.) Frankfurt na Majni
Ferdinand IV. kralj (1653. – 1654.)
Leopold I. car (1658. – 1705.) Frankfurt na Majni
Josip I. car (1705. – 1711.) Frankfurt na Majni
Karlo VI. car (1711. – 1740.) Frankfurt na Majni

Wittelsbach[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Karlo VII. Albert car (1742. – 1745.) Frankfurt na Majni

Habsburg-Lothringen[uredi - уреди]

Ime Vrijeme vladanja Mjesto krunidbe za cara
Franjo I. Stjepan car (1745. – 1765.) Frankfurt na Majni
Josip II. car (1765. – 1790.) Frankfurt na Majni
Leopold II. car (1790. –1792.) Frankfurt na Majni
Franjo II. car (1792. – 1806.), od 1804. austrijski car Frankfurt na Majni / Beč