Mirko Rokvić Šoša

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Mirko Rokvić "Šoša" (Trbar kod Drvara 1922 - Beograd 2004) je bio čuveni krajiški partizanski mitraljezac i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1922. godine u selu Trbaru, kod Drvara. Učesnik NOB-a od 1941. godine.

Zarobljavanje nemačkog voda[uredi | uredi kod]

Za njega važi da je koji je što hrabrošću, a što pukom srećom preživeo opsadu nemačkog voda koji je sam uz pomoć sopstvene snalažljivosti zarobio i sproveo u prvo partizansko komandno mesto. Taj nesvakidašnji događaj, možda jedini takve vrste u NOB-u dogodio se negde kod Ribnika za vreme kretanja jedinica maja 1944 i pravljenja odstupnice Vrhovnom Štabu koji se povlačio prema Bariju - Italija.

Po svedočenjima mnogih očevidaca Šoša je uspeo da se iz nemačke zasede izvuče tako što ih je na neveštom nemačkom jeziku upozorio da su oni opkoljeni dozivajući imena drugova na glas i davajući komande bez igde ikoga, stvarajući Nemcima sliku brigade partizana. Nedugo zatim Nemci bacaju puške i Šoša sam jahajući konja umarširao je među Nemce prestavljajući se kao partizanski kapetan za pregovore o predaji Nemačke jedinice. Kasno je bilo kada su Nemci shvatili njegovu prevaru jer su sat vremena kasnije bili u rukama partizana, a Šoša osigurao kandidaturu za visoki orden, priznanje i čin u brigadi.

Posleratni period[uredi | uredi kod]

Ordenom narodnog heroja odlikovan 13. marta 1945. godine, iz ruke Josipa Broza Tita. Umro je u Beogradu 2004. godine i sahranjen je u aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu.

Izvori[uredi | uredi kod]