Minamoto no Yorimasa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Portret Minamoto no Yorime.
Minamoto no Yorimasa na slici čiji je autor Kikuchi Yosai
Ovo je japansko ime; porodično ime je Minamoto.

Minamoto no Yorimasa (源 頼政?) (1106–1180) bio je istaknuti japanski pjesnik iz kasnog Heian perioda čije su pjesme ušle u brojne službene antologije, ali je najpoznatiji po tome što je vodio vojske klana Minamoto na samom početku Genpei rata.

Imao je dugu karijeru u državnoj službi, služeći čak osmoricu careva i došavši do mjesta hyōgo no kami (načelnika arsenala). Međutim, uglavnom je izbjegavao frakcijske sukobe koji su se počeli javljati između klanova Minamoto i Taira. Neko vrijeme je čak postao blizak prijatelj Taira no Kiyomoriju, a 1160. pridonio pobjedi klana Taira u Heiji ustanku. Međutim, oko godine 1179. se sada već ostarjeli Yorimasa počeo vraćati vlastitom klanu; napustio je carsku službu i postao budistički redovnik, ali je i sa tog mjesta u maju 1180. organizirao ustanak protiv Kiyomorija.

Iste godine se na čelu trupa klana Minamoto i pobunjenih budističkih redovnika borio u bitci na Ujiju, nastojeći od Taira obraniti hram Byōdō-in. Bitka je završila porazom, a Yorimasa se povukao u hram gdje je izvršio sepukku; taj je događaj jedan od prvih zabilježenih slučajeva da japanski ratnici vrše samoubistvo nakon poraza.


Izvori[uredi | uredi kod]

  • Sansom, George (1958). A History of Japan to 1334. Stanford, California: Stanford University Press. pp 278–9.