Meramon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Meramon
Meramon
Meramon
(メラモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Adventure 02
Digimon Tamers
Digimon Data Squad
Digimon Xros Wars
Premijerni nastup"Selo Yokomona"
Posljednji nastup"Taiki postaje vitez"
Glasove posudili Japan:
Nakamura Hidetoshi (Adventure)
Masafumi Kimura (02)
Kojima Kazunari (Tamers)
Kenji Akabane (Xros Wars)
 SAD:
Peter Spellos
 Njemačka:
Reinhard Scheunemann
(Adventure, Tamers)
Digivolucije
In-TrainingDemiMeramon
UltraSkullMeramon
DigiXros tablica
Profil
LevelChampion
TipData
SkupinaVatreni Digimon
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Meramon (japanski: メラモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje u čak 5 sezona animea (nije se pojavio jedino u četvrtoj) u kojima je imao manje ili više važnu ulogu. Njegovo ime dolazi od japanske riječi "meramera" (めらめら), što je u tom jeziku onomatopeja za gorenje. Meramon je humanoidni Digimon čije je tijelo prekriveno vatrom, izuzev plavih očiju, dok su mu usta povezana koncima kao u lutke. Meramon je jedan od Digimona koji je proizašao iz obrambenog Vatrenog zida koji služi zaštiti Digitalnog svijeta. Meramon je dosta agresivan Digimon (iako se u prvoj sezoni pojavljuje kao zaštitnik) i pokušava zapaliti sve što dotakne. Većina Meramona iznimno je opasna i teško se s njima sprijateljiti, a mnogo su snažniji od primjerka koji obitava na Otoku File.

Pojavljivanja[uredi | uredi kod]

Anime[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure[uredi | uredi kod]

Meramon pod utjecajem Crnog zupčanika juriša prema selu. Ovaj Meramon inače je bio miran Digimon, ali je Crni zupčanik uzrokovao da podivlja i napadne selo koje je do tada štitio.

Nakon neugodne pustolovine sa Seadramonom, djeca odlaze u pustinju prepunu željeznog praha iz koje dolaze u selo Yokomona. Dok su oni na putu, Meramon, koji obitava na brdu Mount View biva napadnut Crnim zupčanikom koji se ugradi u njegovo tijelo, nakon čega ovaj podivlja. U trenutku kada djeca, koja su u selu Yokomona, žele popiti izvorsku vodu iz fontane (koja dolazi s Mount Viewa), voda nestane i iz nje počinje izlaziti plamen. Yokomonima je to čudno pošto je Meramon čuvar Mount Viewa i izvora vode, ali Tai preko svog dalekozora ubrzo ustanovi kako Meramon bijesan silazi s Mount Viewa i kreće prema selu. Uvjereni kako nema dobre namjere, djeca započnu evakuaciju Yokomona u nasukani brod u selu dok se sami spremaju za pružanje otpora Meramonu. Meramon se velikom brzinom približava selu,[1] a kada tamo dođe, suprostavljaju mu se Digimoni djece, ali na svojim Rookie levelima. Kako su preslabi za njega, Meramon samo apsorbira eksploziju nastalu njihovim napadima i iskoristi je kako bi ojačao. Ipak, u trenutku kada Meramon doseže svoj maksimum i sprema se napasti djecu i Yokomone, Sorin Biyomon Digivoluira u Birdramona i uspije poraziti Meramona i izbaciti Crni zupčanik iz njega. Meramon se vrati na svoju izvorni veličinu, ispriča zbog problema i odlazi natrag na Mount View gdje će nastaviti čuvati selo i izvor vode.

Meramon se kasnije pojavio kao jedan od Digimona koji se pridružio Mimi i Palmonu dok su skupljali saveznike za borbu protiv Gospodara tame. Dok su Frigimon, Ogremon i on hodali jedan pored drugog, Ogremon je komično naglasio kako nikako nisu skladni jer je jedan prehladan, a drugi prevruć. Njegov plamen je subsekventno iskorišten za bržu pripremu hrane.

Digimon Adventure 02[uredi | uredi kod]

Meramon s partnericom Minom na kineskoj granici promatra vojsku koja im ne dozvoljava prolaz.

Meramon je bio jedan od Digimona koji se nije ponovo pojavio i u drugoj sezoni, iako su drugi Meramoni imali kraće nastupe. Skupina Meramona bila je pod kontrolom Cara Digimona i kao takva se suprostavila djeci koja su pokušala spasiti Agumona. Stvarali su im velike probleme pošto su Flamedramonovi i Halsemonovi napadi bili praktično beskorisni protiv njih. Ipak, kada je Car Digimona došao s Greymonom pod svojom kontrolom i naredio Digivoluciju, pojavio se SkullGreymon (umjesto planiranog MetalGreymona) i bez imalo problema dokrajčio Meramone prilikom svoje manijakalne destrukcije.

Jedan Meramon kasnije se pojavljuje kao Digimon partner Indijke Mine dok na kineskoj granici pokušava prebaciti Digimone koji su zalutali u stvarnom svijetu do najbližeg Digi-portala. Isti Meramon viđen je i tijekom konačne borbe s MaloMyotismonom.

Digimon Tamers[uredi | uredi kod]

Meramon je bio prvi Digimon kojega su djeca susrela po dolasku u Digitalni svijet. Iako ih je isprva napao, misleći da su neprijatelji, smirio se nakon što je Leomon uzvratio napad i ispričao. Dodao je kako bi i on rado posjetio Stvarni svijet, čime je iskazao težnju brojnih Digimona koje su djeca surela na svom proputovanju kroz Digitalni svijet. Te večeri, prilikom naleta stampeda Jagamona, djeca su se dala u bijeg na obližnju stijenu, ali Meramon nije bio toliko brz te je fatalno stradao u naletu Jagamona. Nakon prospavane noći, djeca su podigla maleni spomenik u njegovo sjećanje i krenula propitati Jagamone zašto su uopće krenuli u stampedo.

Digimon Data Squad[uredi | uredi kod]

Stvarni svijet je napala poveća skupina DemiMeramona s kojima se Thomasov Gaomon obraćunao bez većih problema. Ipak, tri DemiMeramona uspijevaju pobjeći i sutradan nastavljaju raditi probleme. Marcus, koji je bio najbliže DemiMeramonima u trenutku uzbune, kreće s Agumonom. Agumon odmah napada jednog od tri DemiMeramona svojom vatrom i tako samo pridonosi njihovom rastu (u dodiru s vatrom, bujaju), koji rezultira, prvo, njihovim spajanjem u većeg DemiMeramona, a onda i njihovom Digivolucijeom u Meramona. Tada na mjesto borbe dolaze Thomas i Joshino te Thomas shvaća da je Marcusov plan bio izazvati DemiMeramone i onda riješiti situaciju. Agumon je preko DigiSoula Digivoluirao u GeoGreymona koji je u jednom napadu pretvorio divljeg Meramona natrag u Digi-jaje i tako razriješio još jedan problem.

Digimon Xros Wars[uredi | uredi kod]

Meramoni se pojavljuju u 4 epizode kao dijelovi Bagra Vojske u Zoni Vulkana te u borbi asistiraju SkullMeramonu, BlueMeramonu i Legendarnom ratniku AncientVolcamonu. Služe uglavnom kao sporedne jedinice i uglavnom su zaduženi za provođenje robovlasničke politike. Kasnije ih AncientVolcamon iskoristi za svoj DigiXros, ali mu ni oni nisu od prevelike pomoći.

Tablica za DigiXros[uredi | uredi kod]
Baza Dodatni Digimon(i) Ishod
Meramon AncientVolcamon Fused AncientVolcamon[2]

Manga[uredi | uredi kod]

C'mon Digimon[uredi | uredi kod]

Nakon što absorbira podatke jednog Meramona, Deathmon Shinichiroua Jousakija uzima oblik Death Meramona u borbi s protagonistima mange.

Digimon Adventure V-Tamer 01[uredi | uredi kod]

Meramon je radio zajedno s Greymonom i Centarumonom u Hospitownu. Kasnije je pomogao u borbi protiv Tuskmona kada je ovaj, zajedno s Cyclonemonom, napao Hospitown što je rezultiralo Tuskmonovim padom.

Digimon Next[uredi | uredi kod]

Meramon je bio odgovoran za paljenje polja na kojima je živjela skupina Sunflowmona. Kasnije se pojavio u Oazi kako bi ju uništio, a njegove su vatre zarobile Sunflowmone i grupu Tsurugija Tatsuna u vodi. Njegovi pomoćnici su DemiMeramoni. Tada Agumon Digivoluira u GeoGreymona, no njegovi napadi nemaju nikakvog učinka (Meramon u dodiru s vatrom jača), tako da tek Gaogamon svojim udarom uspijeva odbaciti Meramona u fontanu u kojoj se otkriva mračna Digi-jezgra. Kada ju je GeoGreymon uklonio, Meramon se vratio u normalu. Kasnije se otkriva kako je Barbamon ubacio Digi-jezgru u Meramona kako bi ga mogao kontrolirati.

Igre[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure: Anode/Cathode Tamer[uredi | uredi kod]

Meramoni se pojavljuju kao manje važni protivnici u regijama Temple of Darkness (Left i Right), Myotismon's Mansion, Shrine of Evil - Left i Millennimmon's Lair.

Digimon Adventure 02: Tag Tamers[uredi | uredi kod]

Meramon je upravitelj D-3 Colosseuma u regiji Sea Continent, čime omogućuje igrači spajanje s D-3 Digiviceom.

Meramon Digivoluira iz Candlemona pomoću Digi-jaja u liijama 40 i 46, a dalje Digivoluira u SkullMeramona.

Digimon Adventure 02: D-1 Tamers[uredi | uredi kod]

Meramon je, zajedno s Candlemonom, neprijatelj domene Volcano Dungeon.

Digimon Tamers: Brave Tamer[uredi | uredi kod]

Meramon je glavni neprijatelj u lijevoj strani domene Divided Crevasse zajedno sa skupinom DemiMeramona. Pobjedom nad njim oslobađaju se Sora i Biyomon.

Digimon World[uredi | uredi kod]

Meramon se može dobiti Digivoluiranjem Agumona, a dalje može Digivoluirati u MetalGreymona, Andromona ili Vademona. U igri je jedini Champion Digimon koji može naučiti napad Infinity Burn, najjači vatreni napad u igri. Divlji Meramon može se susresti u domeni Drill Tunnel. Pobjesnio, želi eksplodirati, ali ga igrač zaustavlja u posljednjem trenutku i započinje borbu. Nakon što ga pobijedi, Meramon se smiri i ode u grad, gdje otvara restoran.

Digimon World 2[uredi | uredi kod]

Meramon se pojavljuje zajedno s Tankmonom i Clockmonom. Digivoluira iz Candlemona, a kasnije može Digivoluirati u BlueMeramona ili SkullMeramona, ovisno o DP-u.

Digimon World 3[uredi | uredi kod]

Meramon se može susresti u regiji Asuka Server's North Sector, na Boot Mountainu.

Sposobnosti[uredi | uredi kod]

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Burning Fist Paklena šaka バーニングフィスト Baaningu Fisuto Fireball Brennende Faust
Feuerball
Meramon podigne svoju šaku u zrak i onda formira vatrenu kuglu koju ispali na protivnika kako bi ga zapalio.
Red Flames Bacač plamena
N/A
Guren no Honoo Roaring Flame Flammenwerfer Na svog protivnika ispaljuje vatrenu kišu.
Magma Bomb Magma bomba マグマボム Maguma Bomu Magma Blast Magmabombe Na protivnika ispaljuje ili baca komade goruće magme.
Fire Blast Vatreni udar
N/A
N/A
Fire Wave
N/A
Zapali samoga sebe i onda obgrli protivnika kako bi ga zapalio.
Heat Wave Divlja vatra ヒートウェーブ Hiito Ueebu Heat Wave Rasende Flammen Prepun bijesa, Meramon iz ruku ispaljuje vatru na protivnika.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Meramon je u drugoj sezoni imao partnericu, Indijku Minu, čime je postao jedan od nekolicine Digimona iz prve sezone koji su u drugoj imali partnere (iako, nije se radilo o istom Meramonu kao iz prve sezone).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Digimon Adventure - epizoda 4; U selu Yokomona - Meramon: "JA GORIM! JA GORIM! JA GORIM!"; Meramon je, izgubivši kontrolu nad sobom zbog Crnog zupčanika glasno izvikivao ove riječi dok se približavao selu.
  2. Digimon Xros Wars, "Dorulumon, Run Like the Wind!" [09]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Meramon na Digimon Wiki