Limay (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Satelitska snimka
trajekt na rijeci Limay

Limay je važna rijeka na sjeverozapadu Argentine (regija Comahue unutar Patagonije). Ona izvire na istočnom kraju Jezera Nahuel Huapi i teče u krivudavoj putanji oko 380 km, prikupljajući vode nekoliko pritoka, kao što su Traful, Pichileufú i Collon Cura. Zatim susreće rijeku Neuquen i zajedno postaju Río Negro. Na tom se ušću nalazi grad Neuquén.

Rijeka formira prirodnu granicu između provincija Neuquén i Río Negro. Njene duboke vode su bistre, i imaju veliki protok (700 m³ / s prosječno). A sliv ima površinu od 61.723 km², i obuhvaća gotovo sve rijeke i potoke Atlantskog bazena u regiji, kao i veliku mrežu jezera.

Vode Limaya se koriste za hidrolektrane na pet brana : Alicurá, Piedra del Águila, pichi Picún Leufú, El Chocón i Arroyito, zajedno s kompleksom Cerros Colorados na rijeci Neuquén oni doprinose s više od jedne četvrtine od ukupnog hidrolektrične energije e u zemlji.Izgradnja uzastopnih brana i akumulacija je smanjila duljinu rijeke (koja je bila prvotno oko 450 km). Pored nje, na mjestu Arroyito, izgrađena je godine 1980. jedino postrojenje za tešku vode u Južnoj Americi.

Rijeka se također koristi za ribolov, a na nekim mjestima i za ljetovališta, s objektima za kampiranje. Rijeka je bila prekrivena vulkanskim pepelom 2011. kad je junu eruptirao Vulkan Puyehue.