Lakmartin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lakmartin
Lakmartin na mapi Hrvatske
Lakmartin
Lakmartin
Lakmartin na karti Hrvatske
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Krk
Mikroregija otok Krk
Nadmorska visina 140 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.0529 N
 - z. d. 14.5884 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 20
Pošta 51517 Kornić
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka RI

Lakmartin ( talijanski, dalmatski: Lagomartino, Lagmartìn, Lacmartin, Lakmartin ) je zaselak naselja Kornić, na području grada Krka u Primorsko-goranskoj županiji, na otoku Krku.

Odlike[uredi | uredi kod]

Lakmartin se nalazi na brdu iznad naselja Kornić, na cesti Punat – Kornić – Lizer. Od mora ( Puntarska draga ) je udaljen 3,1 km. U prošlosti je mjesto bilo znatno veće; danas je to opustjelo mjesto kamenih kuća, sa svega 20 stalnih stanovnika. Ljeti mjesto oživi, jer je većina izvorno malih i skromnih težačkih kuća pretvoreno u vile. U Lakmartinu nema trgovine. Vodovod je u mjestu izgrađen 2013. godine.

Lakmartin je udaljen je 4,6 km od Krka, od centra Kornića udaljen je 2,3 km, a od Punta 7 km.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

  • Kapela Navještenja Marijina, iz 1723. (jednobrodna je barokna građevina) pučki zvana sv. Antona Padovanskog, zaštitnika mjesta, ima staru sliku svetoga Antuna i nove slike križnog puta autorice Alme Dujmović. Sačuvana je zbirka isprava o građenju kapele, kao i pravila bratovštine koja je upravljala kapelom, potvrđena od mletačkog dužda 1744. U selu je sačuvano guvno na kat, gdje se čistilo žito od pljeve. Središte sela s tradicijskom pučkom arhitekturom je pod zaštitom.