Laki tenk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nemački tenk Pancer I u beogradskom Vojnom muzeju.
Demonstracija dostavljanja tenka M551 Šeridan putem C-130.
Dizajn sovjetskog amfibijskog tenka PT-76 je omogućavao lak prelaz iz vode na kopno uz male pripreme.

Laki tenk je klasa tenkova koji su projektovani da imaju veliku pokretnjivost, a danas se koriste samo u sukobima niskog inteziteta. Rani laki tenkovi su bili naoružani i zaštićeni poput oklopnih kola, ali su koristili gusenice što im je omogućavalo pokretljivost po lošem terenu. Od oružja koristili su mitraljeze ili topove kalibra do 40 mm.

Laki tenkovi su bili glavni u arsenalima vojske pre Drugog svetskog rata, kada se očekivalo da iskoriste proboje u protivničkim linijama. Brojni tipovi lakih tenkova i tanketa su izrađivani u ovom periodu i bili su poznati i po nazivima borbena kola i krstareći tenkovi. Laki tenkovi su bili korisni u eri kada pešadija nije imala efikasna protivtenkovska oruđa, ali su uglavnom povučeni sa bojišta sa dostupnošću novih tipova oružja i težih tenkova.

Od tada se laki tenkovi koriste u ulogama koje karakterišu borbe manjeg inteziteta i mala mogućnost izlaganju neprijateljskom protivtenkovskom oružju, kao što su vatrena podrška i izviđanje. Mnoge armije više ne proizvode lake tenkove ili ih koriste samo za specijalne slučajeve, kao što su dostava tenkova na bojište avionima ili upotreba lakih imfibijsko voziloamfibijskih tenkova. I u ovim ulogama ih sve više zamenjuju vozila na točkovima koje koriste slično naoružanje.

Iako već zastareo u to vreme, sovjetski amfibijski laki tenk PT-76 je igrao značajnu ulogu u Indijsko-pakistanskom ratu 1971. kada su indijski tenkovi PT-76 prešli reke i prodrli u pakistansku pozadinu.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]