Kolponomos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kolponomos
Ilustracija Kolponomos newportensis
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Podred: Caniformia
Natporodica: Ursoidea
Porodica: Ursidae
G. Fischer de Waldheim, 1817.
Rod: Kolponomos
Stirton 1960.

Kolponomos je izumrli rod morskih medvjeda koji je živio za vrijeme miocena, prije oko 20 milijuna godina.

Opisao ga je 1960. Ruben A. Stirton, paleontolog u Američkom muzeju prirodne povijesti prema djelomičnoj lubanji i vilici nađenih na Olimpijskom poluotoku. Stirton je mislio da fosilni nalaz pripada porodici rakuna, ali fosilni nalazi Douglasa Emlonga pokazali su da pripada porodici medvjeda.

Opis[uredi | uredi kod]

Vrste Kolponomos imale su spuštene njuške i široke, jake kutnjake koji bi odgovarali prehrani morskim beskralješnjacima s tvrdom ljuskom, a njihove uske njuške i naprijed usmjerene oči ukazuju da su imali stereoskopski vid. ☃☃ Velakhvatišta i mišića vrata i robusne kosti stopalu a kombacijije s ovim značajkama sugeriraju da je Kolponomos ispunio jedinstvenu nišu među morskim zvijerima, kojoj je danas bliska samo vrlo daleka srodnica morska vidra. Međutim, zbog nedostatka cjelovitog kostura teško je zaključivati o ostalim prilagodbama ovog roda.

Na temelju poznate lubanje i čeljusti, može se zaključiti da je Kolponomos je konvergentno razvio značajke donje čeljusti i zagriza koje imaju sličnosti sa suvremenim medvjedima, morskim vidrama, pa čak i sabljozubim Smilodonom. Prednji dio čeljusti postaje funkcionalni osnov uporišta i kod Kolponomosa i kod Smilodona. Ipak, morfologija zuba i oblici jakog okluzivnog trošenja zajednički su s morskom vidrom. Denticija Kolponomosa bila je manje učinkovita, ali je pokazivala veću krutost nego u morske vidre. [1] Brian Switek napisao je da je Kolponomos grizao poput sabljozubog tigra, a hrskao poput medvjeda.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Tseng, Z. Jack (2016-03-16). „A unique feeding strategy of the extinct marine mammal Kolponomos: convergence on sabretooths and sea otters”. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 283 (1826): 20160044. 
  2. Prehistoric Animal Bit Like a Sabercat, Crunched Like a Bear (en). Science (2016-03-03). Preuzeto 2019-12-07.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]