Kiril Turovski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kiril Turovski


Datum rođenja 1130.
Datum smrti 1182.

Prepodobni Kiril Turovski (rus. Kirи́ll Tу́rovskiй; 1130, Turov, Kneževina Turov — oko 1182) je ruski svetitelj i bogoslov iz 12. veka.

Dobro je poznavao vizantijsku kulturu, naročito poeziju i retoriku. Godine 1161. zamonašio se u manastiru Sveti Turov. Kasnije se podvizavao zatvoren u kuli u potpunosti prepušten molitvi, zbog čega se pominje kao prvi poznat Rus „zatvornik“. Tu je napisao mnoge teološke spise, po čemu je postao poznat u celoj okolini. Na usrdnu molbu kneza i građana izabran je za episkopa grada Turova 1169. godine.

Postavši episkop grada Turova, postao je poznat kao pisac i propovednik. Kao episkop poseban doprinos je dao izobličavanju jeresi episkopa Teodora i osujećenju njegove namere da Kijevsku mitropoliju odvoji od Ruske crkva. Napisao je mnogobrojne pouke, molitve i kanone, od kojih su mnogi i danas sačuvani. Zbog toga, su ga savremenici nazvali „ruski Zlatousti“. Danas se smatra jednim od prvih i najvećih prosvetitelja Belorusije. Najpoznatija njegova dela su poznata kao „Slova“, od kojih je danas najpoznatije Slovo o Igorovom pohodu.

Kanonizovan je od strane Ruske pravoslavne crkve kao prepodobni. Proslavlja se 28. aprila i 4. juna (po julijanskom kalendaru).

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]