Kaba (faraon)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Khaba na hijeroglifima
N28G29

Kaba je bio faraon Starog kraljevstva Drevnog Egipta. Smatra se da je vladao pred kraj Treće dinastije, te se misli da je nasljednik Sekhemkheta. Vjeruje se da je vladao u relativno kratkom periodu od četiri godine, između 2603. pr. n. e. i 2599. pr. n. e., iako su ti datumi samo približni, temeljeni na šturim podacima o tom ranom kralju.

Obično se povezuje sa Slojnom piramidom, lociranom u Zawyet el'Aryanu, oko 4 km južno od Gize. To je nedovršena piramida čija je konstrukcija tipična za zidarstke tehnike treće dinastije, te bi najvjerojatnije imala visinu od 42-45m (danas je oko 20m). Iako nema natpisa koji piramidu direktno vezuju s kraljem, nekoliko alabasterskih piosuda s kraljevim imenom su pronađene u obližnjoj Mastabi Z-500 sjeverno od piramide.

Ovaj kralj se u Torinskom popisu kraljeva spominje kao "izbrisan", što sugerira da je bilo nekih dinastijskih problema za njegove vladavine, ili da pisar koji je bio radio na popisu nije mogao precizno dešifrirati ime iz još starijih spisa koji su mu bili izvor.

Kabino ime, obično navođeno unutar serekha umjesto u mnogo tipičnijijoj formi egipatskih kartuša ustanovljenog pred kraj dinastije, bilo pisano korištenjem znaka sunca koji ima zvukovnu vrijednost kha, i afričke rode koja ima zvukovnu vrijednost ba.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Sekhemkhet
Faraon Egipta
Treća dinastija
Slijedi:
Huni