Jasenak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Jasenak. Za druga značenja, v. Jasenak (razvrstavanje).
Jasenak
Jasenak na mapi Hrvatske
Jasenak
Jasenak
Županija Karlovačka županija
Općina/Grad Ogulin
Geografske koordinate
 - z. š. 45.231 N
 - z. d. 15.042 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 301
 - Broj domaćinstava 111
Pošta 47314 Jasenak
Pozivni broj +385 047
Autooznaka OG
Skijalište na Bjelolasici

Jasenak je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Grada Ogulina, Karlovačka županija.
Planinsko selo smješteno u Jasenačkom krškom polju (>600 m n.m.) između Jasenačke kose i Bjelolasice, najviše planine u Gorskom kotaru (1534 m). Poljem protječe potok Jasenčica ili Jasenački potok.
Legenda kaže da su u šumi zalutali neki ljudi, a kad su došli na čistinu vidjeli su prekrasno drveće jasenova (kojega i danas ima puno u Jasenku). Tu su se naselili i tako je na ovim prostorima započeo život. Oskudni su podaci o naseljenosti ovog kraja u starini, preci većine današnjeg stanovništva došli su kao pastiri iz Gomirja 1632. g .[1] Cesta od Ogulina do Novog Vinodolskog tzv. Rudolfina prolazi ovim krajem od 1874. Crkva Sv.Lazara izgrađena je 1883., spaljena 1942. danas je ruševina.[2]
Više je zaselaka: Krapani, Zrnići, Kostići, Jorgići, Paligaće, Mašići, Vrelo, Pavliši, Kovačevići, Turki, Jovanovo Brdo, Kotarine i drugi.
U Vrelu je 1986. izgrađeno skijalište, hotelsko naselje Vrelo i sportsko - rekreacijski centar danas HOC Bjelolasica sa svim svojim usponima i padovima. Trenutno Bjelolasica nije u radnom stanju zbog požara koji je izbio 2011.godine.[3]
Kraj obiluje prirodnim ljepotama, rubom Jasenačkog polja raste prirodna šuma gorske smreke a u planini prašumski oblik šume bukve i jele. Neka su mjesta zaštićena: izvor Vrelo i estavela Jezero u Zrnićima kao hidrološki spomenici prirode, a Crkveni lug i cret kao botanički. [4]Duboko u šumi je strogi rezervat Bijele i Samarske stijene a planira se osnivanje parka prirode Bjelolasica od Jasenka do Mrkoplja. Trenutno u Jasenku rade kafić i trgovina. Pošta i ambulanta su radile do 2013.g., no zatvorene su. U školi u Jasenku je područni razredni odjel od 1.-4. razreda. Škola je pod OŠ Ivane Brlić-Mažuranić,Ogulin.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 301 stanovnika[5] te 111 obiteljskih kućanstava.[6]


Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[7]


Izvori[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Jasenak treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.