Hanza

Izvor: Wikipedia
Hanza
Hanse
Dudesche Hanse
Karta Sjeverne Evrope iz 1400. sa Hanzeatskim gradovima
Karta Sjeverne Evrope iz 1400. sa Hanzeatskim gradovima

Hanza ili Hanzeatski savez (od starog donjonjemačkog Hanse = oznaka za gildu[1] , grupu, skupinu) je naziv za trgovačko - obrambeni savez trgovačkih gildi i njihovih gradova, koji je egzistirao od kraja 12. vijeka do polovine 17. vijeka.

Hanza se iz saveza trgovačkih cehova, sredinom 13. vijeka pretvorila u savez gradova, odnosno - Hanzeatski savez ili Hanzeatsku ligu. [1]Do pojave Hanze trgovina po Baltiku bila je zanemariva, ali se u idućih stotinjak godina značajno razvila. U 14. vijeku u Hanzeatskom savezu bilo je oko 100 gradova, od toga većinom njemačkih. [1]

Na vrhuncu svoje moći u 15. vijeku Hanzeatski savez, prostirao od Baltika do Sjevernog mora i kontrolirao trgovinu, po svim važnijim lukama tog ogromnog područja, centar Hanze bio je grad Lübeck.

Boje Hanze (bijela i crvena) nalaze se i danas na grbovima velikog broja nekadašnjih Hanzeatskih gradova, oni i danas uz ime svog grada dodaju sufiks - hanzeatski, kao dio svoje stare slave i ponosa. Po čitavoj Sjevernoj Evropi, a naročito po Baltiku Hanzeatski savez bio je izuzetno moćan, i to ne samo ekonomski, već je uticao i na politička i kulturna zbivanja.

Historija[uredi - уреди]

Hanza je nastala iz potrebe trgovaca da zaštite svoje brodove sa robom, od brojnih pirata kojih je početkom 12. vijeka bilo napretek.

Izvori[uredi - уреди]

  1. 1.0 1.1 1.2 "Hanseatic League" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/254543/Hanseatic-League. pristupljeno 22. 09. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Hanza koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.