Hammurabi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hamurabi)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hammurabi
kralj Babilona
Hammurabi (stoji), prikazan kako prima kraljevske insignije od Šamaša. Hammurabi drži ruke pred ustima kao simbol molitve[1] (reljef na gornjem dijelu stele Hammurabijevog zakonika).
Rođen/ao. 1792. pne.
Mjesto rođenjaBabilon
Umro/la1750. pne. srednja kronologija
Mjesto smrtiBabilon
PrethodnikSin-Muballit
NasljednikSamsu-iluna
DjecaSamsu-iluna
Vjeroispovjestbabilonska religija
Babilonija, 1792 - 1720. pne.

Hammurabi (Hammu-rapi ili Khammurabi) je šesti babilonski kralj. Vladao je od 1792. do 1750. godine pne. Iako je poznat po tome što je osvojio Sumer i Akad i te tako postao prvi vladar Babilonskog carstva, historija ga najviše pamti po donošenju Hammurabijevog zakonika, prve sačuvane zbirke pravnih propisa u historiji.

Životopis[uredi | uredi kod]

Na prijestolje je došao oko godine 1760. pne. Njegova vladavina obilježena je briljantnom diplomacijom kao i vještim vojnim pobjedama. Ujedinio je rascjepkana kraljevstva od Perzijskog zaljeva do rijeke Habur i od Eufrata do Sredozemnog mora. Pobijedio je glavnog protivnika Rim-Sina, kao i kraljeve Elama, Marija i Ešnouna. Osobno je vodio i nadgledao kopanje kanala za navodnjavanje jer je shvaćao važnost tih radova za napredak kraljevstva. Uveo je red u javnu administraciju i vratio dignitet državnih službenika. Kao vjerski vođa, postavljanjem boga Marduka kao glavnog boga babilonskog panteona započinje eru monoteizma.

Za vladavine Hamurabija i njegovog sina Samsu-iluna (1750. pne.-1712. pne.) Babilon postiže vrhunac svoje vojne i kulturne moći. Općenito se smatra da je s Hamurabijem počeo uspon babilonske kulture.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ancient Iraq by Georges Roux, Chapter 17 The Time of Confusion p. 266

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Sin-muballit
Kraljevi Babilona
Slijedi:
Samsu-Iluna