Gubaševo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gubaševo
Gubaševo na mapi Hrvatske
Gubaševo
Gubaševo
Gubaševo na karti Hrvatske
Županija Krapinsko-zagorska županija
Općina/Grad Zabok
Geografske koordinate
 - z. š. 46.02 N
 - z. d. 15.86 E
Pošta 49210 Zabok
Pozivni broj +385 049
Autooznaka KR

Gubaševo je mjesto u Krapinsko-zagorskoj Županiji, 4,5 kilometara udaljeno od Zaboka.

O mjestu[uredi | uredi kod]

Mjesto je u povijesti zabilježeno prije više stotina godina, točnije u 16. stoljeću pojavljuju se zemljišne knjige u kojima su grofovi Gubašoci prodali zemljište plemenitaškoj obitelji Babić (obitelj Ljubomil Tito Josip Franjo Babić- odnosno Ksavera Šandora Gjalskog) te su Babići prema prvim stanovnicima dali mjestu ime- Gubaševo. Ipak razvoj mjesta nije počeo u tim davnim danima nego za vrijeme, te posebice nakon Drugog Svjetskog rata. Kroz povijest Gubaševo je bilo sastavni dio općine Veliko Trgovišće do preustroja županija i općina Republike Hrvatske početkom '90.-tih godina prošlog stoljeća, no danas s još nekim okolnim mjestima čini strukturu grada Zaboka. Mjesto ima oko 250-300 stanovnika, od kojih su ponajzastupljenije osobe u starijim dobnim skupinama.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Većina djece pohađa područnu školu u Martinišću, no samo do IV razreda osnovne škole, a kasnije pohađaju Osnovnu školu Ksaver Šandor Đalski u Zaboku.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Osim mnogih istaknutih obrtnika koji svoje proizvode i usluge pružaju na razini Republike Hrvatske pa i šire, Gubaševo kao malo mjesto u razvoju može se istaknuti i aerodromom koji je u izgradnji a u planu je za 2011. te bi trebao podržavati manje sportske letjelice i čarter letove. Poljoprivredne djelatnosi su se također održale kako u cijelom kraju, tako i u Gubaševu, pa kao sekundarna djelatnost mnogih ljudi je poljoprivreda, ratarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i slično, međutim svi proizvođači rade na tradicionalan zagorski način proizvodnje za osobne potrebe, te mjesto nema istaknutog proizvođača pojedinih poljoprivrednih proizvoda.

Sport i rekreacija[uredi | uredi kod]

Osim dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD Gubaševo) koje ima najdužu povijest, uz Gubaševo je i usko povezan Nogometni Klub Đalski, a oba društva su rekreacijski sadržaj za stare i mlade naraštaje iz sela a i šire okolice.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]