Dekolte

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dekolte
Décolleté
Dekolte na haljini Marie-Antoinette
Dekolte na haljini Marie-Antoinette
Dekolte na haljini Marie-Antoinette

Dekolte (od francuski: Décolleté =bez ovratnika[1][2]) je ime za izrez na ženskoj odjeći, koji otkriva grudi, vrat, ramena[2]i leđa (u pojedinim slučajevima.

Dekolte se smatra ženstvenijim, od drugih oblika izrade odjeće, jer ističe grudi i vrat.[2]

Historija[uredi | uredi kod]

Kako je izrada haljina bez ovratnika puno jednostavnija, tako je i nošenje haljina (unatar evropskog kulturnog kruga) koje pokazuju vrat i grudi bilo vrlo uobičajeno od 11. vijeka, sve do viktorijanskog doba, dapače dotad je bilo puno nemoralnije (i seksipilnije) pokazivati noge (čak i gležnjeve), a grudi nisu bile ništa nemoralno ili seksipilno. Od tad dekolteji postaju gotovo zabranjeni, ali se negdje od početka 20. vijeka ponovno vraćaju u modu.

Dekoltea ima vrlo različitih oblika od onih u obliku slova V ili U do polukruga ili ravnog izreza pridržanog samo trakama. Modu dubokih dekoltea na francuski dvor donijela je 1450. Agnès Sorel, ljubavnica kralja Charlesa VII.

Danas su haljine sa dubokim izrezom - obično večernje (svečane) koje se nose na balovim i prijemima, ali su dekolteji uobičajeni i kod izrade, kupaćih kostima, baletnih i gimnastičkih tikoa i kombineja (i ostalog ženskog donjeg rublja). Njihov oblik ovisi o trenutačnoj modi, estetici i društvenoj normi.

Dekolteji se prvenstveno koriste u zemljama zapadnog civilizacijskog kruga, dok se u nekim dijelovima svijeta (osobito po islamskom orijentu smatraju provokativnim i šokantnim, iako i tu ima iznimaka javanske žene nose kemben (vrstu haljina bez gornjeg dijela vjekovima).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. décolleté (engleski). Merriam Webster. Pristupljeno 10. 10. 2014. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Dekolte (hrvatski). LZMK. Pristupljeno 10.10. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]