Datamon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Datamon
Datamon
Nanomon
(ナノモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Frontier
Premijerni nastup"Zarobljenik u Piramidi"
Posljednji nastup"Na Tržnici u Akibi"
Glasove posudiliAdventure:
Japan Hidenari Ugaki
Sjedinjene Američke Države Eddie Frierson
Njemačka Walter Alich
Frontier:
Japan Jūichi Nagashima
Sjedinjene Američke Države Tom Fahn
Njemačka Walter Alich
Profil
LevelUltra
TipVirus
SkupinaStroj Digimon
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Datamon (japanski: Nanomon, ナノモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje u prvoj i četvrtoj sezoni animea. Datamon je maleni Stroj Digimom na Ultra levelu koji se uglavnom koristio za obnavljanje računalnih podataka. Njegovo japansko ime dolazi od prefiksa nano, čime se aludira na njegovu veličinu, a njegovo englesko/njemačko ime dolazi od riječi podatak (data), čime se aludira na njegovu funkciju. Iako je iznimno sposoban i može popraviti gotovo svaki elektronički uređaj, Datamon ne funkcionira dobro s ljudima. Isprva je bio Serum Digimon korišten za popravak računala, no naglo ga je napao snažni Virus Digimon koji je uništio njegove logičke sklopove i pretvorio ga u Virus Digimona. Iako je malen, Datamon je iznimno moćan i nema problema u uništavanju većih i jačih Digimona.

Pojavljivanja[uredi | uredi kod]

Anime[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Digimon Adventure

Tijekom borbe s Etemonom i potrage za Simbolima, djeca dobivaju poruku koju šalje zarobljeni misteriozni Digimon koji za svoje spašavanje nudi pomoć u potrazi za Simbolima. Nakon što mu odluče pomoći, djeca ulaze u Etemonovu dvostruku piramidu i uspijevaju doći do mehanizirane sobe. Tu se na postolju, zatvoren u staklenoj piramidi, nalazi maleni Digimon kojeg Izzy identificira kao Datamona. Ovaj im se otkrije kao pošiljatelj poruke i objasni im kako ga mogu osloboditi. Kada to naprave, ovaj im otvoreno kaže kako mu više nisu potrebni, no u tom trenutku dolazi i Etemon. Naime, Etemon i Datamon su ljuti neprijatelji još od davnih vremena kada je Etemon porazio i gotovo uništio Datamona. Etemon ga je zatvorio u staklenu piramidu, a ovaj se nekako uspio onnoviti i od tog trenutka sniva osvetu protiv Etemona. Ubrzo izbije borba između sve ti upletene strane, a strku iskoristi upravo Datamon koji otima Soru i Biyomona. Tai ga prati, no kada ovaj prođe kroz elektrificiranu ogradu, on zastane na Izzyjevo upozorenje nakon čega se djeca povlače iz piramide.

Datamon zatočen u staklenoj piramidi iz koje je pozvao djecu da ga oslobode. Zapravo ih je iskoristio kako bi se osvetio Etemonu.

Izzy ubrzo otkrije dvosrtuku prirodu piramide i zaključi kako Datamon nije uopće napustio piramidu već je samo u donjem dijelu. Djeca smisle diverziju za Etemona kako bi mogli doći do Datamona. On je, u međuvremenu, zatočio Soru i Biyomona u još jednu mehaniziranu sobu. Tamo je u Amulet ubacio Sorin Simbol i klonirao Soru, planirašvi preko klona Digivoluirati Biyomona. Cilj mu je bio dovesti kloniranog Biyomona do Ultra levela kako bi se mogao sukobiti s Etemonom. Ubrzo se pojavljuju Tai i Agumon, a za njima i Etemon. Dok se ovo dvoje bore, Tai spasi Soru i Biyomona i bježi iz piramide. Vidjevši kako će ponovo izgubiti, Datamon aktivira svoju sposobnost koja uzrokuje nestajanje poda prostorije. Provalija koja nastaje usisava sve u Mračnu zonu. Etemon se uspije uhvatiti za računalo, a Datamon za njegovu nogu. Kako bi, zaslijepljen osvetom i željom za uništenjem Etemona, ostvario svoj naum, Datamon lanrisa nekoliko Digi-Bombi u Mračnu zonu (te Digi-Bombe bile su zapravo računalni virusi), čime se ova počinje širiti. Datamon ubrzo propada i biva ubijen, a Etemon pada nedugo zatim, no nekim čudom uspijeva preživjeti.

Digimon Frontier[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Digimon Frontier
Datamon u svojoj radionici na Tržnici u Akibi drži Takujin D-Tector u svojoj ruci, dok su Tommyjev i J.P.-jev u pozadini. Datamon će rastaviti navedene D-Tectore i tako pokazati njihovu unutrašnju strukturu.

Toucanmoni su u bijegu s D-Tectorima djece i dolaze u Datamonovu radionicu gdje ih zamjenjuju za starinski projektor. Datamon, koji radi na starinskoj video igri, prima misteriozni poziv u kojem dobiva naredbu da sačuva D-Tectore dok pozivatelj ne dođe. Kasnije se ispostavi kako je s druge strane linije Arbormon. Uskoro u radionicu dolazi Tommy koji uspije pobijediti u Datamonovoj igri, nakon čega ga zamoli da mu vrati D-Tectore, no Datamon odbije. Pred Tommyjem ih počinje rastavljati i proučavati, što Tommyja baci u očaj. Kako molbe nisu uspjele, Datamon je Tommyju rekao kako će mu D-Tectore vratiti samo ako mu donese nešto korisno za razmjenu. Tommy ubrzo krene u potragu za Toucanmonima koje zamoli da mu daju projektor, no oni odbiju. Ubrzo, pak, pukne led na kojem su stajali i Toucanmonni, koji ne znaju plivati, propadnu u hladnu vodu. Iako nisu zaslužili, Tommy im pomogne, a kao znak zahvalnosti, Toucanmoni bezobrazno pobjegnu s projektorom. Tommy, ljut i ožalošćen, kreće natrag u Akibu prema Datamonovoj radionici. U međuvremenu se tamo pojavio Andromon sa svezanim Toucanmonima i starim projektorom kojeg nudi u zamjenu za D-Tectore. Sumnjičavi Datamon uzima projektor kako bi pogledao i u njemu vidi snimak Tommyja kako spašava Toucanmone, nakon čega mu počinje vjerovati. Arbormonu slaže kako ih je već izdao, nakon čega ovaj Digivoluira u Petaldramona i počinje uništavati njegovu radionicu. Iako je na Ultra levelu, Datamon nije dorastao B-Spiritu Drva. Ubrzo u borbi pomažu ostala djeca, a Tommy od Datamona, kao nagradu za pobjedu u igri, dobiva D-Tectore. Datamon objasni kako je u njegov D-Tector ugradio B-Spirit Leda, čime Tommy može Digivoluirati u Korikakumona i tako poraziti Petaldramona.

Trojica neidentificiranih Datamona pojavila su se kao Mercurymonovi podređeni. Za zadatak so dobili razbiti i izvući Spirite iz D-Tectora, no taj im zadatak, unatoč svim naporima, nije pošao za rukom. Kada Agunimon i Lobomon oslobode ostalu djecu, Datamoni brzo pobjegnu kako bi se spasili.

Datamon se ponovo pojavljuje tijekom borbe djece protiv Dynasmona i Crusadermona kada pomaže djeci sakriti i razbiti Digitalni kod Tržnice u Akibi. Pomaže im i u borbi i izradi sprava, no kasnije odlazi zajedno s ostalim Digimona u Trailmonima na sigurnu lokaciju.

Digimon Xros Wars: The Young Hunters Who Leapt Through Time[uredi | uredi kod]

Datamonov nastup u ovoj sezoni sveden je na cameo nastup u sklopu projekcije ulovljenih Digimona Rena Tobarija iz njegova Xros Loadera. Kao skupljač takvih Digimona, Ren je Datamona svrstao u skupinu jako rijetkih i snažnih Digimona, što je uvelike konzistentno s njegovom ulogom u ranijim animeima (pojavio se samo u dvije sezone u par epizoda).

Manga[uredi | uredi kod]

Digimon Next[uredi | uredi kod]

U mangi, Datamon je jedan od Zapovjedi koje je stvorio Barbamon, a radi kao zapovijedni strateg. Prvi put se pojavljuje kada ga vidimo kako špijunira tajni sastanak između Shoua i Noruna, što kasnije raportira Barbamonu u Peckmonovoj prisutnosti. Prikazan je kao podmukao Digimoni koji teži ka što većem položaju u sklopu Barbamonove hijerarije te, shodno s time, pokušava smjestiti Shouu i Peckmonu, što mu ne polazi za rukom. Pokušavajući ostvariti svoj naum, stvorio je Rajske toplice nasred željeznice kako bi blokirao put Trailmonu. Kada su djeca izašla, Angewomon i Gatomoni su im ponudili gozbu i toplu kupku, ali se ubrzo ispostavilo kako je sve to varka koju je stvorio Datamon zajedno s Hagururmonima. Isto tako, ispostavilo se kako je Angewomon zapravo robot kojim upravlja Datamon. Upravljajući tim robotom, pokušao je od Pichimona preuzeti DigiMemoriju Vode, no povukao se kada je ovaj Digivoluirao u MarineAngemona i iskoristio svoju tehniku omamljivanja. Omamljen, kasnije otkriva Tsurugiju kako se natječe sa Shouom oko toga tko će Barbamonu donijeti DigiMemorije te da je zbog toga učinio što je učinio. Nakon ovoga, djeca nastavljaju svoj put.

Kasnije, Datamon je dao podatke Mummymonu oko kretanja i lokacije Tsurigija i ostale djece kada ih je ovaj dočekao pred Light Cityjem.

Na samom kraju, Datamon zajedno s ostalim preživjelim Zapovjedima formira skupinu i krene u borbu protiv NEO-a.

Igre[uredi | uredi kod]

Digimon World 2[uredi | uredi kod]

U igri se može dobiti Digivoluiranjem Guardromona. Strojne je specijalnosti, a njegov napad je Digi-Bomba.

Digimon World 3[uredi | uredi kod]

Datamon je boss u regiji Asuka's Sewers, u sklopu Control Rooma. Nakon što ga igrač pobjedi, Datamon mu preda Rusty Glove. Dostupan je i kao smeđa Ultra karta sa statistikom 28/22.

Digimon World Dawn/Dusk[uredi | uredi kod]

U Dusku, Datamon se može pronaći u regiji Chaos Brain. Može se dobiti Digivoluiranjem iz Raremona na levelu 35 uz strojni EXP 4400, a dalje može Digivoluirati u Parasimona na levelu 48 uz MinAPT 52 i 8800 mračnog EXP.

Sposobnosti[uredi | uredi kod]

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Plug Bomb DigiBomba プラグボム Puragu Bomu Nano Swarm Digibombe Datamon iz prstiju ispaljuje malene, visokoeksplozivne bombe kako bi uništio protivnika.
Nano Crash Nano razbijač ナノクラッシュ Nano Kurasshu Data Crash Dateizerstörer Svojim sposobnostima telepatski kontrolira objekte.
Counter Trap DigiBomba カウンタートラップ Kauntaa Torappu Counter Trap Digibombe Modificirana verzija DigiBombe. Datamon svoj eksploziv inficira virusom i onda ga ispali u drugo računalo kako bi izazvao štetu.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Datamon je jedini neprijatelj djece u prvoj sezoni koji se u tom svojstvu nije pojavio niti kao Apocalymonov podanik niti kao podanik jednog od glavnih neprijatelja te je shodno s time jedini takav neprijatelj koji nije ubijen od strane djece, već je umro želeći uništiti Etemona i cijelu piramidu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Datamon na Digimon Wiki