Crkve u pskovskom stilu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crkve u pskovskom arhitektonskom stilu
Svjetska baštinaUNESCO
 Rusija
Registriran:2019.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Crkve u pskovskom arhitektonskom stilu su skupina od deset vjerskih objekata u istorijskom gradu Pskovu, i duž obale Velike rijeke, na sjeverozapadu Rusije. Predstavljaju ostvarenje Pskovske škole koja se oslanjala na vizantijske, novgorodske i lokalne narodne tradicije uz korištenje lokalnih resursa.[1]

Pskovska arhitektonska škola je jedna od najuticajnijih ruskih arhitektonskih škola, koja je podsticala kontinuiranu razmjenu ideja i karakterisala razvoj arhitektonskih stilova u Rusiji tokom pet vijekova, što je dovelo do specifičnih arhitektonskih i dekorativnih obilježja poznatih kao Pskovska škola. Arhitekte iz Pskova radili su u nekoliko ruskih gradova, uključujući Moskvu, Kazanj i Svijažsk.

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Škola je koristila ograničen skup dekorativnih tehnika i arhitektonskih elemenata, ilustrirajući sintezu narodnih stilova unesenih u urbani i monumentalni kontekst, kubične zapremine, kupole, tolobate, bočne kapele, trijemove, priprate i zvonike, kao i druge dekorativne karakteristike.

Crkve u pskovskom arhitektonskom stilu su 2019. godine uvrštene na listu UNESCO-ove svjetske baštine. Izgrađene su u periodu od 12. do početka 17. vijeka.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Rusija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 1. 2023. 
  2. „Crkve u pskovskom arhitektonskom stilu - br.1523”. UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 4. 2023. (en)