Carica Liu Jingyan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Carica Liu Jingyan (柳敬言) (534–616) bila je carica kineske dinastije Chen, odnosno supruga cara cara Xuana (Chen Xu).

Bila je kćer Liu Yana (柳偃), velikodostojnika u službi dinastije Liang, a po majci unuka cara Wua, njenog osnivača. Godine 552. se udala za Chen Xua, sina uticajnog generala Chen Baxiana, a koji je već bio oženjen. Chen Xuu je 553. rodila sina po imenu Chen Shubao. Godine 555. je zajedno sa mužem i sinom zarobljena od trupa države Zapadni Wei i dovedena u prijestolnicu Chang'an. Za vrijeme njenog zatočeništva je godine 557. Chen Baxian preuzeo prijestolje i osnovao dinastiju Chen kao car Wu. Godine 562. je Wuov nasljednik i Chen Xuov brat Chen Xian (car Wen) isposlovao puštanje Chen Xua i njegove porodice. Muž joj je godine 569. preuzeo prijestolje i proglasio Chen Shubaoa za krunskog princa.

Neposredno nakon smrti muža u proljeće 582. je njen posinak Chen Shuling, nastojeći preuzeti prijestolje, pokušao na pogrebu ubiti i nju i brata. Oboje su tada ranjeni, ali je carica majka Liu Jingyan nakon Chen Shulingovog bijega, dok joj se sin oporavljao od rana, organizirala vojsku koja je Chen Shulinga uhvatila i pogubila.

Godine 589. je dinastiju Chen svrgnula sjeverna dinastija Sui koja je ujedinila Kinu. Chen Shubao i njegova majka su dovedeni u prijestolnicu Chang'an, a kasnije i u Luoyang. Tamo je umrla 616. godine.

Preci[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Kineska carska porodica
Prethodi:
Empress Wang
Carica dinastije Chen
569–582
Slijedi:
Carica Shen Wuhua

[[en:Empress Liu Jingyan][]